Dan sjećanja na okupaciju Starih i Novih Jankovaca

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Dana 29. rujna 1991. godine okupirani su Stari i Novi Jankovci.

Snimka zaslona

Prisjećamo se i hrabrosti hrvatskih branitelja koji su izdržali dva tjedna intenzivnih artiljerijskih i pješadijskih napada agresora, braneći Stare i Nove Jankovce. Prisjećamo se 50 poginulih i ubijenih što hrvatskih branitelja, što civila, koji su dali obol u obrani Republike Hrvatske

Mještani Starih i Novih Jankovaca obilježili su 29.09.2022. godine 32. obljetnicu progonstva te se prisjetili poginulih branitelja i ubijenih i nestalih civila u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine.

Pripadnici pobunjenih Srba i Jugoslavenske narodne armije,  crvku i župni dom su oštetili i opljačkali, 21. rujna 1991. Nažalost, tih godina je služila kao skladište oružja i streljiva. Na oltaru se nalazila slika “Uzašašće Blažene Djevice Marije” djelo Josipa Franje Mückea iz 1881. godine. Novu je sliku prema jedinom sačuvanom izvoru, predlošku, crno-bijeloj fotografiji R. Bartolovića snimljenoj 1968. godine, iz fundusa Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine u Osijeku, kao i prema vlastitom sjećanju, izradio akademski slikar Antun Krešić, rodom iz Starih Jankovaca.

U Starim Jankovcima u spomen na osam mještana toga mjesta nedaleko od Vinkovaca ubijenih u srpskoj agresiji i okupaciji 1991. i 1992. i ekshumiranih na području Starih Jankovaca iz dviju masovnih grobnica i jednog grobišta postavljeno je spomen-obilježje koje je 2006 godine kada je bilo postavljeno, 44. po rednim brojem izgrađenih masovnih spomen obiljezja, rad akademskog kipara Slavomira Drinkovića.

 U Domovinskom ratu stradao je 31 branitelj i 41 civil s područja Starih Jankovaca, a dvije osobe još se nalaze na popisu zatočenih i nestalih

Odgovori