DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

 Dan Državnosti Republike Hrvatske je državni blagdan koji se obilježava 30. svibnja svake godine. Taj dan se slavi u spomen na konstituiranje prvog demokratskog izabranog višestranačkog Sabora 1990. godine, koji je bio pokretnica u povijesti Hrvatske i označio početak njenog osamostaljenja od Jugoslavije.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sa svečane sjednici Općinskog vijeća Općine Omišalj u prigodnom obraćanju čestitao je građanima Dan državnosti, Nakon trideset godina iskustva u Hrvatskoj ovaj model decentralizacije funkcionira na zadovoljavajući način. Posebno tamo gdje mogućnosti i sredstva postoje i gdje se novac i vrijednost stvara. To ste vi i još dosta općina u Hrvatskoj“ te dodao : „Ovaj mali stari hrvatski dragulj jedan od rijetkih gradova i naselja koji svjedoče o hrvatskoj državnosti, koja je puno starija. Onima koji misle da je danas Dan državnosti, ja ga od srca čestitam!“, rekao je predsjednik Milanović i dodao kako su to stvari koje nas ne smiju dijeliti već da se moramo u tim stvarima više povezati.

Ovo je jedna od kolijevki, jedan od stupova hrvatskog identiteta. Ovdje je nastala Bašćanska ploča, tamo na drugom kraju otoka“, rekao je hrvatski Predsjednik te, u tom smislu, istaknuo da bi djeca trebala učiti glagoljicu. „Na tome se ovdje radi. To je jedinstven i neponovljiv dio našeg identiteta. Mislim da je važno da djeca dobiju svijest o tome“, rekao je Predsjednik.

Hrvatska obilježava Dan državnosti, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. Time su stvoreni temelji ponovne uspostave hrvatske državnosti. Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca kod Spomenika Domovini.

Premijer Andrej Plenković tom je prigodom istaknuo kako 33 godine nisu puno, ali su ogromno razdoblje u povijesti hrvatskoga naroda.

Sloboda, demokracija, međunarodno priznanje, oslobađanje okupiranih područja u Domovinskom ratu i pobjeda hrvatskoga naroda protiv velikosrpske Miloševićeve agresije“, nabrojao je Plenković ključne stečevine i temelje slobodne i suverene hrvatske države, poručivši da je današnji dan prigoda da zahvalimo hrvatskim braniteljima, prije svega onima kojih nema, koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu i demokraciju.

Premijer Plenković u obraćanju se nadovezao i na predsjednika Milanovića, na njegov odnos prema 30. svibnju-Dan državnosti „Kakav je to predsjednik Republike koji ne poštuje Dan državnosti vlastite države“, zapitao se premijer, ocijenivši da je to slučaj bez presedana.

Ne znam ni za jednog drugog državnika, pogotovo na tlu Europe, koji ne respektira Dan državnosti svoje države“, zaključio je te dodao da jednako vrijedi i za oporbu.

Predsjednik Vlade s ministrima sudjelovao je na misnom slavlju koju je u Bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu, predvodio zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša.

 Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske u kojoj stoji:
 
„Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim hrvatskim građankama i građanima, Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta čestitam Dan državnosti! 

Na današnji se dan prisjećamo konstituiranja prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora. Tomu su prethodili prvi slobodni, neposredni i višestranački izbori, omogućivši da u Sabornicu uđu zastupnici s istinskim političkim povjerenjem vlastitog naroda. U hrvatskom kolektivnom sjećanju 30. svibnja 1990. godine ostaje povijesnom polazišnom točkom s koje smo krenuli u stvaranje suverene i neovisne Hrvatske, a time i oživotvorenje snova generacija Hrvatica i Hrvata. 

Ovog se Dana državnosti s posebnim ponosom osvrćemo na putovanje dugo 33 godine: od konstituiranja prvog višestranačkog Sabora i referenduma o državnoj samostalnosti, preko međunarodnog priznanja i pobjede u Domovinskom ratu do danas, kada je naša Hrvatska u potpunosti teritorijalno povezana Pelješkim mostom i u cijelosti integrirana u euroatlantske političke, sigurnosne i gospodarske strukture. Članstvo u Europskoj uniji, schengenskom prostoru, europodručju i Sjevernoatlantskom savezu našu Domovinu i društvo nesumnjivo čini snažnijima, sigurnijima i otpornijima. Današnja je Hrvatska stoga spremnija i sposobnija uspješno odgovoriti na postojeće i nadolazeće globalne izazove: od političkih, sigurnosnih i gospodarskih do onih povezanih s ubrzanim razvojem novih tehnologija, klimatskim promjenama, demografskim i drugim pitanjima. 

No, rat koji ponovno bjesni na našem kontinentu posebno nas snažno podsjeća na cijenu koju je Hrvatska, najodlučnije se odupirući agresoru, platila za vlastitu državnost. Oživljava u nama osjećaj duboke i trajne zahvalnosti koju dugujemo hrvatskim braniteljima i svima koji su se aktivno uključili u obranu Hrvatske, uz predvodničku ulogu prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana. Poziva nas da, održavajući živim sjećanje na sve žrtve i odricanja utkana u našu samostalnost, kod mlađih generacija njegujemo svijest o dragocjenosti slobode. Jer ne možemo i ne smijemo zaboraviti kako nam ona nije darovana, već se za nju bilo potrebno mukotrpno boriti. Zadržati tu iznimnu stečevinu i nadograditi ju novim postignućima zadaća je koja podrazumijeva i osobni doprinos svakog od nas. 

Svi smo, dakle, pozvani doprinijeti svekolikom boljitku naše Domovine. Dakako, posebnu odgovornost imaju oni kojima je povjereno upravljanje državom i zastupanje interesa njenih građana, što uključuje i zastupnice i zastupnike u Hrvatskom saboru, središnjem mjestu hrvatske demokracije. 

Afirmacija demokratskih vrijednosti poput mira, slobode, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, pluralizma, jednakosti i uključivosti osnažuje hrvatsko društvo. Naša je obveza nastaviti ih braniti te predano raditi na jačanju institucija, pravne izvjesnosti, socijalne osjetljivosti i okvira za nove gospodarske iskorake, gradeći tako bolju Hrvatsku za buduće generacije. Našu Domovinu izgrađujemo i promičući međusobno uvažavanje, uzajamno poštovanje, solidarnost i duh zajedništva. Politička odlučnost i ustrajni angažman na tom putu najbolja su potvrda da nam napredak i dobrobit svih hrvatskih građana, kao i svih pripadnika hrvatskog naroda bilo gdje u svijetu, uvijek mora biti na prvom mjestu.  

Svima stoga, još jednom, želim sretan Dan državnosti!“.

Ministar obrane Mario Banožić uputio je čestitku povodom obilježavanja Dana državnosti, u kojoj stoji;

Drage sugrađanke i sugrađani, Hrvatice i Hrvati u domovini i inozemstvu,

S osobitim ponosom uime Ministarstva obrane i svoje osobno čestitam vam Dan državnosti Republike Hrvatske!

Dan je to kada je simbolično uskrsnula ideja o samostalnoj i demokratskoj hrvatskoj državi, ali i dan kada je obnovljena suverenost hrvatskog naroda koji svojom sudbinom kreće upravljati demokratskim putem.

Današnji datum podsjeća nas kako sve što smo do danas postigli, možemo zahvaliti jasnoj viziji hrvatskog političkog vodstva na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, ali i požrtvovnosti hrvatskih branitelja koji su nam trajni podsjetnik na cijenu koju je Hrvatska platila za vlastitu državnost.

Omogućili su naši branitelji stasanje, rast i uspjeh hrvatske države, a rođenje demokratske države, između ostalog, bio je preduvjet i za stvaranje modernih i moćnih oružanih snaga kao jamca zaštite hrvatskog suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti.

Vođeni idejom slobode, naša Hrvatska u proteklih nekoliko desetljeća izborila se za svoje mjesto u zajednici uspješnih – postala je članica Sjevernoatlantskog saveza, a prije deset godina i članica Europske unije, zaokružujući tako one najznačajnije strateške ciljeve.

Upravo je Hrvatska vojska, sa svim svojim sposobnostima, naš konkretan doprinos i odgovor u nastojanjima da dodatno ojačamo i produbimo suradnju s našim partnerima i saveznicima.

Naš put nije završio ulaskom u euroatlantske integracije. Svakim danom, zahvaljujući odlučnosti ove Vlade, bilježimo pomake prema naprijed, jačajući svoj međunarodni položaj, ali i dokazujući svoju vjerodostojnost u provedbi obrambene politike i doprinosu obrani globalne sigurnosne arhitekture.

Uvjeren u snagu i odlučnost Hrvatske, nalazeći uzore u braniteljima iz Domovinskog rata, usmjereni smo prema boljoj budućnosti za svakog našeg građanina.

Čestitam vam još jednom Dan hrvatske državnosti!”.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također je uputio čestitku povodom Dana državnosti riječima,

Izvjesimo naše zastave i proslavimo Dan državnosti, u spomen na sve naše žrtve i u slavu svima koji su izvojevali našu pobjedu

U mislima na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, njihovim obiteljima, hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te svim našim državljanima i Hrvatima izvan domovine čestitam Dan državnosti!

Našoj generaciji pripala je povijesna uloga ostvarenja stoljetnoga sna o slobodnoj i samostalnoj hrvatskoj državi.

S ponosom se prisjećamo naše pobjede u Domovinskom ratu, vječno zahvalni svim žrtvama za našu slobodu i neovisnost.

Naše vjekovne težnje ostvarili smo u zajedništvu hrvatskoga naroda, ujedinjene domovinske i iseljene Hrvatske.

To zajedništvo i domoljublje trebamo i danas kako bi na temeljima slavne prošlosti gradili bolju budućnost Lijepe naše.

Izvjesimo naše zastave i proslavimo Dan državnosti, u spomen na sve naše žrtve i u slavu svima koji su izvojevali našu pobjedu, do koje nas je predvodio naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, čijih se povijesnih riječi i danas sjećamo:

Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!

U pismu hrvatskom kolegi Andreju Plenkoviću mađarski premijer Viktor Orbán  čestitao je Dan državnosti: “Nacionalni suverenitet jedna je od najvažnijih vrijednosti za nas ovdje u srednjoj Europi. Ponosni smo što je Mađarska bila jedna od prvih zemalja koja je dala bezuvjetnu potporu hrvatskim naporima u tom smjeru, te što je također bila jedna od prvih koja je priznala neovisnost zemlje”, te je u završnici svoga pisma rekao “moramo zauzeti svoje mjesto kao susjedne zemlje članice Schengena u zaštiti južne granice i mogu vas uvjeriti da je moja vlada spremna pružiti Hrvatskoj svu potrebnu potporu u tome”.

Odgovori