Bitka za Komletince

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Poslije okupacije Vukovara svima je bilo jasno da će agresor krenuti sa svim snagama prema Vinkovcima i Osijeku. Tako su 4. prosinca 1991. krenuli iz smjera Nijemaca i Đeletovaca, na Komletince.

Hrvatske snage, prije samog napada , izveli su diverzantsku akciju na prometnici Nijemci – Donje Novo Selo u kojoj je neprijatelju uništeno pet tenkova, tri oklopna transportera i oko 30-ak neprijateljskih vojnika. Ova akcija je bila dobro isplanirana i sprovedena. Cilj je bio onesposobiti neprijatelja i uvesti strah i paniku u neprijateljske redove , a sve u cilju da se spriječi daljnje napredovanje Jugoslavenske armije uz srpske teroriste i dobrovoljačke četničke horde. .

Ipak, srpski agresor u napad je krenuo odmah sutra dan. Bila je to maglovita srijeda, 4. prosinca, kada su srpske terorističke snage krenula, odmah iz ručka, na Komletince. Napadalo se s oko 4 neprijateljska tenkovska bataljuna, cc 120 tenkova, 60 oklopnik transportera, veliki broj topničkog i raketnog sustava s oko 4.500 vojnika. Na sreću, i zahvali vukovarskim braniteljima, veliki dio tenkova, uključujući i T-84, nisu bili u 100% ispravnom stanju, pa za napad i nisu imali što koristiti. To su hrvatski branitelji iskoristili i na taj način učvrstili položaje , upravo iz onih pravaca odakle je neprijatelj i napadao.

Komletince su tada branile 105. brigada, jedna satnija iz 2. bojne županjske 131. brigade, 2. bojna 109. brigade HV-a , uz snage 83. samostalne ( zagrebačke) bojne i pripadnika HOS-a.

Kako je napisano u knjizi ratnog zapovjednika 105. brigade HV-a, umirovljenog brigadira Stjepana Ivanića ” Da se ne zaboravi” . ” Artiljerijska priprema iz minobacača 120 mm, haubica 105 i 155 mm i tenkova započela je u 4 sata ujutro i trajala je sve do 13:10, kada je počeo pješački napad. Napad je išao u tri pravca: duž rijeke Bosut neprijatelj je zaustavljen, na središnjem dijelu iz Nijemaca prema Komletincima gdje je neprijatelj došao do prvih kuća u Komletnicima te na desnom krilu hrvatskih snaga gdje je neprijatelj ostvario najznačajnije uspjehe. Ipak uz pomoć tenkova 105. brigada uspjela je konsolidirati obranu na desnom krilu, a na središnjem dijelu čazmanska 2. bojna 105. brigade izvršila je protunapad i vratila izgubljene položaje na rubu Komletinaca. U 17:00 sati počeo je novi artiljerijski napad neprijatelja kojim je štitio svoje izvlačenje do otprilike 18 sati. 

Toga 4. prosinca 1991., poginuli su hrvatski branitelji ; Igor Čorić, Ivan Dikšić, Josip Grahovac, Stevica Ivanović, Draško Pavić, Josip Sermek, Momčilo Vukašinović i Sebastijan Župarić, a još trojica branitelja su ranjena.

Odgovori