Ban Josip Jelačić: Preminuo je na današnji dan prije 165 godina.

Hrvatska Povijest Nove obavijesti Vijesti

U sjeni veličanstvenih Medvednica odjekuje ime koje je utkano u temelje hrvatske nacije – ban Josip Jelačić. Rođen 16. listopada 1801. u Petrovaradinu, Jelačić je postao simbolom hrvatskog otpora i ponosa, vođom koji je svojim djelima oblikovao modernu Hrvatsku.

Od mladih dana u bečkom Theresianumu, gdje se odgajao za službu u Habsburškom Carstvu, do dana kada je kao ban Hrvatske, Dalmacije i Slavonije ukinuo kmetstvo i sazvao prve izbore za Hrvatski sabor, Jelačić je bio više od vojskovođe; bio je vizionar koji je težio promjeni položaja svog naroda.

Njegova odlučnost u borbi protiv mađarizacije i zalaganje za hrvatsku samostalnost odjekivali su kroz bitke Revolucije u Mađarskoj 1848. godine. Kao ban, Jelačić je prekinuo sve državno-pravne veze s Ugarskom, osvajajući Međimurje i spajajući većinu hrvatskog teritorija u jednu cjelinu.

No, njegov život nije bio lišen izazova. Bolest koja ga je pratila od ranih dvadesetih godina kulminirala je u ljeto 1858., a Ban Josip Jelačić preminuo je pola sata iza ponoći 20. svibnja 1859. u Zagrebu. Njegov pogreb bio je veličanstvena slava hrvatskog otpora i ponosa, a njegov spomenik na glavnom zagrebačkom trgu stoji kao vječni podsjetnik na njegovu hrabrost, žrtvu i ljubav prema domovini.

Danas, kada prođemo pored njegovog spomenika ili posjetimo njegovu rodnu kuću, prisjetimo se Banovih riječi i djela koja su oblikovala našu povijest. Neka nas njegova neustrašivost i predanost domovini nadahnjuju da čuvamo i štitimo vrijednosti koje je Ban Josip Jelačić smatrao svetima

Odgovori