Načelnik GS OS RH admiral Hranj sudjelovao na konferenciji Vojnog odbora NATO-a | Foto: NATO

Admiral Robert Hranj, sudjelovao na konferenciji Vojnog odbora NATO-a u Oslu

Nove obavijesti Sport Vijesti

Načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, sudjelovao je na konferenciji Vojnog odbora NATO-a u formatu načelnika glavnih stožera država članica, koja je održana od 15. do 17. rujna 2023. u Oslu, Kraljevina Norveška.

Glavna tema konferencije bila je provedivost odluka s NATO summita u Vilniusu o odvraćanju i obrani cjelokupnog Euro-atlantskog područja.

Na konferenciji se raspravljalo o implementaciji Koncepta odvraćanja i obrane te provedivosti novih planova obrane Saveza.

Također, jedna od tema je bila potpora i pomoć Ukrajini. U tom kontekstu Saveznici su iskazali spremnost da nastave s potporom Ukrajini koliko i dok god je to potrebno.

Istaknuto je kako je razvoj vojnih sposobnosti potrebnih za suočavanje s budućim izazovima i prijetnjama usko povezan s izdvajanjima za obranu, koja trebaju ostati na razini od najmanje 2% BDP.

Predsjedavajućem Vojnog odbora NATO-a, admiralu Robertu Baueru produžen je mandat za idućih šest mjeseci, nakon čega će ga naslijediti načelnik Glavnog stožera OS Italije admiral Giuseppe Cavo Dragone.

Izvor : MORH

Odgovori