31. OBLJETNICA HRVATSKOG RATNOG ZRAKOPLOVSTVA

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Jučer 12. prosinca svečano je obilježena 31. obljetnica utemeljenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici u ponedjeljak 12. prosinca 2022. održana je središnja svečanost obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec zahvalio se zrakoplovcima na ustrajnosti i vjernosti. „Ono što se vidi je profesionalnost u pripremama, u organizaciji i provedbi svega što je do sada učinjeno i što će uskoro svjedočiti našoj spremnosti za nastavak razvoja sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Uskoro će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo biti još moćniji i snažniji jamac mira i sigurnosti Domovine“, rekao je zapovjednik Križanec poručivši svim zrakoplovcima da i dalje nastave podizati ljestvicu izvrsnosti.

U ovih trideset i jednu godinu, od rata do danas, čuvate hrvatsko nebo, iz dana u dan neumorno prevozite bolesne i povrijeđene, tragate i spašavate izgubljene i unesrećene na moru i na kopnu, gasite požare te spašavate ljude i njihovu imovinu na poplavljenim područjima“, rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, istaknuvši kako će dolazak modernih borbenih aviona i helikoptera za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ali i za cijele Oružane snage i društvo biti prilika da podignemo sposobnosti te tehnološku razinu u mnogim područjima. “Svi zajedno na dobrom smo tragu da naše zrakoplovstvo učinimo još boljim i spremnijim za odgovor na suvremene sigurnosne ugroze”, zaključio je admiral Robert Hranj.

Ministar Banožić rekao je kako je važno ulagati u sve grane Hrvatske vojske. Nabavljamo protuzračne sustave kratkog, a potom i srednjeg dometa čime ćemo složeni sustav visokotehnološke grane kao što je HRZ učiniti sposobnijim za suočavanje sa svim suvremenim izazovima.

Ulaganje u obranu, u sigurnost, nije i nikada ne može biti potrošnja, već je to investiranje u budućnost, prosperitet i mir“, istaknuo je Banožić. Na kraju svog obraćanja, ministar Banožić čestitao je svim promaknutim, nagrađenim i pohvaljenim pripadnicama i pripadnicima HRZ-a. „Neka vam današnja priznanja budu naša zahvala – a vama poticaj za daljnji rad!“, kazao je ministar obrane.

Na svečanom obilježavanju 31. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uručena su promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale te je otkrivena ploča o imenovanju Kompleksa dežurnog borbenog dvojca „Brigadir Antun Radoš“.

Zapovjednik 91. krila brigadir Nikola Mostarac kazao je kako je ploča podsjetnik čemu trebamo težiti i što trebamo biti te da je ovo dom za sve pilote i one koji će to tek postati.

Izvor i foto : MORH

Odgovori