Zoran Milanović imenuje Daniela Markića vršiteljem dužnosti ravnatelja SOA-e

Nove obavijesti

U skladu s odlukom Predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, u petak, 3. svibnja, potpisano je Rješenje o imenovanju Daniela Markića za vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Ovo imenovanje stupa na snagu 6. svibnja 2024. godine i trajat će do izbora novog ravnatelja, no ne duže od dva mjeseca.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je Predsjednik Republike već 11. ožujka uputio prijedlog Vladi RH, anticipirajući raspuštanje Hrvatskog sabora i potencijalni vakuum u formiranju nove Vlade koji bi mogao utjecati na proces imenovanja novog ravnatelja SOA-e.

S obzirom na to da mandat aktualnog ravnatelja SOA-e, Daniela Markića, završava 5. svibnja, a nova Vlada još nije formirana, predsjednik Milanović je smatrao da je imenovanje Markića kao vršitelja dužnosti jedino logično rješenje u datim okolnostima. Iako je odluka mogla biti donesena već u ožujku, tek je sadašnje prihvaćanje prijedloga od strane tehničkog predsjednika Vlade RH označeno kao ispravno.

Predsjednik Milanović je također izrazio zadovoljstvo što je tehnički predsjednik Vlade RH svoje postupanje uskladio s ustavnim okvirima, naglašavajući važnost suradnje između dviju najviših državnih funkcija, kako to nalažu hrvatski Ustav i zakoni.

Predsjednik tehničke Vlade Andrej Plenković, poručio je iz Vukovara, “Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire”, kazao je. 
 
Podsjetio je da je predsjednik Republike propustio imenovati Daniela Markića na puni mandat kako mu je Vlada predložila prije dva mjeseca, nakon što je Vlada pristala na njegov prijedlog da se general Tihomir Kundid imenuje za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga. 
 
U ovoj fazi, pojasnio je, tehnička Vlada ne može dati puni mandat ravnatelju Markiću pa je ponuđeno privremeno rješenje. 
 
Mi smo stalno unutar Ustava, a on je taj koji je grubo kršio Ustav i temeljna načela našeg ustavnog poretka”, poručio je premijer Plenković dodajući kako se u ovom slučaju nema što drugo napraviti jer, pretpostavlja, ni predsjednik Republike nije toliko dekoncentriran da bi dopustio da SOA ostane bez čelne osobe.  

(Vlada, predsjednik)
 

Odgovori