Zločin Srpskih agresora u selu Čanak

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na današnji dan 10. prosinca 1991. godine i nakon tri mjeseca obrane, četničke horda okupirale su selo Čanak. Nakon što su selo opljačkali, zapalili su svaku kuću u selu, a one mještane koje su ostali u selu, zvjerski su ubili . Jednu grupu civila , četnici su uhvatili i odvezli u zatvor a za dvije osobe još uvijek vode kao nestale.

Selo je branio jedan vod 118 brigade HV-a pod zapovjedništvom Ivanom Grbcom. Njegova baka Kaja Grbac ostala je u selu, o od tada do danas se ne zna za njezinu sudbinu.

Toga jutra, 10. prosinca , preko 800 srpskih agresora napao je selo Čanak, a mještani sela, okruženi hordama četnika, bježali su prema jedinom dijelu slobodnog teritorija koji su imali, prema pravcu sela Ramljani. Nisu svi imali mogućnost za bijeg. Oni koji su ostali u selu, njih su četnici mučki i zvjerski ubili. Mjesnog učitelja (54) zaklali su pred mještanima u školskoj zgradi, jednoj starici (69) pucali su u zatiljak i ubili je, jedna starica (65) obješena je u svojoj zapaljenoj kući, drugi mještani su ubijani gdje su se zatekli.

Jednu od mještana sela Čanak, Jagu Šnjarić, četnici su, nakon što su je opljačkali, tukli je i mučili, da bi joj zatim zavezali noge za auto i vozili po cijelom selu. Nesretna Jaga je vrištala u mukama dok su se okupljeni četnici smijali i veseliti.

Selo Čanak, tragično je nastradao i u vrijeme drugog svjetskog rata, kada su četnici ubili 30% mještana sela, preko 280 osoba .

Početkom agresije 1991. godine, po popisu stanovništva u selu Čanak živjelo je 302 mještanina (Hrvati – 293, Srbi – 1, ostali – 8). Danas u selu Čanak živi oko 30, dok u zaselku Mali Čanak, niti jedna osoba.

Prvi put selo Čanak Srpski agresor je napao još u rujnu, a pripadnici 128. brigade “Sveti Vid” i 111. brigade, zatim 133 brigade iz Otočca te pripadnici MUP-a, hrabro su držali čvrstu obranu, sve do krajem studenog, kada je obrana hrvatskih branitelja popustila. Nakon što su neprijateljske snage ušle u selo, krenuli su u pljačku i palež. Nakon nekoliko dana, branitelji su uspjeli vratiti selo pod hrvatsku kontrolu, ali ubrzo su uslijedili novi napadi i neprijateljske snage koje su činili pobunjeni Srbi iz Kozjana, Bunića i Ljubova potpomognuti s JNA slomili su otpor branitelja 10. prosinca 1991. i zauzeli selo. 

U selu Čanak ubijeno je 7 mještana i 5 hrvatskih branitelja. samo dva dana poslije, četnici su zapalili i sravnili sa zemljom selo. Također su sravnili katoličku crkvu i to na način da su je minirali. Najprije su ručnim bacačima uništili unikalni drveni oltar a poslije je unesena ogromna količina dinamita u crkvu i minirana. Drvene grede krovne konstrukcije i zvonika letjeli su preko stotinu metara po okolnim šljivarima a profesionalno razmješten eksploziv napravio je od kamenih zidova običnu hrpu kamenja. 

Selo Čanak, Hrvatske postrojbe oslobodile su nakon tri dana.

Mjesnog učitelja (54) zaklali su pred mještanima u školskoj zgradi, jednoj starici (69) pucali su u zatiljak i ubili je, jedna starica (65) obješena je u svojoj zapaljenoj kući, drugi mještani su ubijani gdje su se zatekli.

poginuli 1

U obrani sela na današnji dan poginuli su 5 pripadnika 128 brigade; Franjo Matašić, Ivan Radica, Ivoslav Škaron, Miljenko Benaš i Zlatko Liker.

O stradanju ovog malog ličkog sela snimljen je i dokumentarni film “Kome zvone Čanak zvona”.

U blizini sela 2019. godine, prilikom  razminiranja terena teško je ozlijeđen pirotehničar (52) zagrebačke tvrtke „Dok-ing“ od mine „PROM 1“. 

Odgovori