ZLOČIN BEZ KAZNE

Nove obavijesti Vijesti

Republika Srbija, na temelju pravomoćne presude Prvog Osnovnog suda u Beogradu, priznala odgovornost za masovni zločin počinjen nad hrvatskim braniteljima i civilima na poljoprivrednom dobru “Ovčara”. u studenom 1991. godine.

Kako stoji u presudi Prvog Osnovnog suda u Beogradu u kojem je sudac Bogdan Janković presudio u korist Mire Vuković, sestre ubijenog Milenka Galića , protiv ministarstva obrane Republike Srbije.

Sudac Bogdan Janković presudio je nematerijalnu korist tužiteljici Miri Vukoviću 54.000,00 kn + 4.440,00 kn troškova postupka .

Kako stoji u obrazloženju presude, da je sestra Mira Vuković rođena sestra ubijenog Milenka Galića, ubijenog u studenom mjesecu 1991. godine na Poljoprivrednom dobru ” Ovčara” u Vukovaru, od strane pripadnika Teritorijalne obrane Vukovar i Dobrovoljačke jedinice “Leva supoderica” , koji su bili u sastavu JNA. Pravno snažnom presudom Okružnog suda u Beogradu, Vijeća za ratne zločine KB 4/2006 od 12.3.2009. godine osuđena su osobe koje su počinile krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144 KZ SRJ u vezi članka 22 KZ SRJ, a u kome je život izgubi srodnik tužiteljice . Imajući u vidu pravnosnažnu osuđujuću krivičnu presudu Okružnog suda u Beogradu, te činjenicu da su okrivljeni ovo djelo izvršili kao pripadnici JNA, a da je pravni sljedbenik tadašnje JNA, vojska Republike Srbije, te je odgovorna za štetu kojoj je tužiteljici i pričinjena.

U nastavku, sud navodi kako je ministarstvo obrane Republike Srbije uputilo prigovor na odluku Suda, ” smatrajući da je došlo do zastare potraživanja“, i kako u nastavku navode u prigovoru odluke ; ” radilo se o pojedinačnim osobama koje nisu bili u profesionalnom sastavu vojske, tadašnje JNA ” . Tada, za ubojstvo na Ovčari osuđeni su ; Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Milan Lančužanin, Jovica Perić, Ivan Atanasijević, Milan Vojnović, Predrag Milojević, Goran Mugoša, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Predrag Dragović, Nada Kalava i Saša Radak, što su od popodnevnih sati 20. studenog 1991. godine do ranih jutarnjih sati 21. studenog 1991. godine, na Poljoprivrednom dobru “Ovčara” u Vukovaru, u tadašnjoj Republici Hrvatskoj, u sastavu bivše SFRJ, kao pripadnici TO Vukovar koji su bili u sastavu tadašnje JNA kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanih sukoba , koji je u tom periodu postojao, a koji nije imao karakter međunarodnog sukoba, protivnom članku 3. stavak 1, točka a) i c) i članku 4. a i stavak 1,2 I 4. , Treće ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima iz 1949. godine.

Odgovori