Započelo obilježavanje 80. obljetnice Dana D

Nove obavijesti Svijet Vijesti

U znak sjećanja na 80. obljetnicu Dana D, svečane ceremonije održane su u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Kralj Charles, kraljica Camilla, princ William i premijer Rishi Sunak prisustvovali su događaju u Portsmouthu, gdje su se susreli s veteranima Drugog svjetskog rata, odajući počast njihovoj hrabrosti i žrtvi.

Kralj Charles je istaknuo važnost sjećanja na službu i žrtvu veterana, naglašavajući dužnost prenošenja te poruke budućim generacijama. U Francuskoj, predsjednik Emmanuel Macron prisustvovao je događajima u Bretanji i Normandiji, gdje je odao počast onima koji su se borili 6. lipnja 1944., kao i onima koji su položili svoje živote.

Stotine padobranaca iz britanske, belgijske, kanadske i američke vojske skočile su iznad normandijskih polja kako bi obilježile povijesnu operaciju. Na plaži Omaha, mladi su uvježbavali prezentaciju svjedočanstava o Danu D, uključujući različite perspektive poput francuskog djeteta, savezničkog vojnika, mladog njemačkog ročnika i borca otpora.

Ova suradnja, koja je plod petotjednog rada, bit će predstavljena na međunarodnoj ceremoniji koju će u četvrtak prisustvovati svjetski lideri i veterani. Projekt je stvorila francusko-njemačka mladež, s mladim kazališnim profesionalcima i povjesničarima iz raznih zemalja, uključujući Ukrajinu, Ameriku, Kanadu i Veliku Britaniju.

Kate Viktiuk, scenaristica iz Ukrajine, istaknula je važnost slobode i jedinstva, uspoređujući povijest Dana D s trenutnom situacijom u svojoj zemlji. Njemačka glumica Helena Blechinge izrazila je želju za slanjem poruke mira, izražavajući žaljenje zbog odvojenosti od dijela ruskog naroda.

Što je bio Dan D i zašto se tako zvao?

Postrojbe iz Velike Britanije, SAD-a, Kanade i Francuske napale su njemačke snage na obali sjeverne Francuske, 6. lipnja 1944.

Dan D bio je najveća vojno-pomorska, zračna i kopnena operacija ikad pokušana i označio je početak kampanje za oslobađanje sjeverozapadne Europe pod nacističkom okupacijom.

To je uključivalo istodobno iskrcavanje desetaka tisuća vojnika na pet odvojenih plaža u Normandiji.

Više od godinu dana u planiranju, Dan D prvotno je trebao početi 5. lipnja, za koji se procjenjuje da je najvjerojatniji datum za kombiniranje mirnog mora, punog mjeseca i niske vode pri prvom svjetlu. Međutim, oluje su značile odgođena je za 24 sata do 6. lipnja.

“D” jednostavno znači “dan”. Dan D je vojni izraz za prvi dan operacije

Zračne snage bačene su iza neprijateljskih linija u ranim jutarnjim satima, dok su se tisuće brodova okupile uz obalu Normandije na glavnom napadu.

Iako su očekivali invaziju, njemački vojni vođe vjerovali su da su početni napadi samo diverzantska taktika.

Plan obmane u tjednima uoči napada naveo ih je da očekuju glavnu invaziju dalje duž obale.

Element iznenađenja pomogao je britanskim trupama da uspostave uporište na plaži kodnog imena Gold.

Osim toga, kanadske snage etablirale su se na drugoj plaži – Juno – i Britanci su se popeli na plažu Sword.

Američki vojnici također su uspjeli sletjeti na najzapadniju plažu – Utah – bez većih žrtava.

No, na obližnjoj plaži Omaha, američke snage pretrpjele su ozbiljne gubitke. Pomorska paljba i bombardiranje njemačke obrane bili su neučinkoviti, a Amerikanci su naišli na crack diviziju njemačkih vojnika.

Nedugo nakon ponoći, tri američke i britanske zračne divizije, više od 23.000 ljudi, poletjele su kako bi osigurale bokove plaža. Bezbroj mornaričkih brodova i desantnih brodova okupilo se na lokaciji u Kanalu pod nazivom “Piccadilly Circus”.

Od 06:30, prvih pet jurišnih divizija dopremljeno je na njihove plaže pod okriljem mornaričkog bombardiranja.

Tijekom dana trupe su sletjele na plaže. Do ponoći, Saveznici su osigurali svoje vrhove plaža i gurnuli dalje u unutrašnjost od Golda, Juna, Sworda i Utaha.

Uključeno je do 7.000 brodova i desantnih plovila, koji su isporučili ukupno 156.000 ljudi i 10.000 vozila na pet plaža duž pažljivo odabranog dijela obale Normandije.

Iskrcavanje ne bi bilo moguće bez potpore masovnih zračnih i pomorskih snaga, koje su bile mnogo jače od onih Njemačkih.

Ali samo na Dan D, čak 4.400 vojnika poginulo je od kombiniranih savezničkih snaga. Oko 9.000 je ranjeno ili nestalo.

Ukupne njemačke žrtve tog dana nisu poznate, ali se procjenjuje da je između 4.000 i 9.000 muškaraca.

Tisuće francuskih civila također je stradalo, uglavnom kao rezultat bombaških napada koje su izvele savezničke snage.

Iako su do kraja Dana D dobili uporište u Francuskoj, savezničke snage neko su vrijeme bile u opasnosti da budu gurnute natrag u more.

Morali su nastaviti graditi svoje snage brže nego što su Nijemci mogli pojačati svoje.

Napredak kroz uske staze i čvrsto obranjene gradove Normandije bio je spor.

Ali sada brojčano nadjačavajući svog neprijatelja i podržani svojom zračnom superiornošću, uspjeli su prevladati znatan otpor – iako po visokoj cijeni.

Do trenutka kada su oslobodili Pariz, krajem kolovoza 1944., oko 10% od dva milijuna savezničkih vojnika koji su do tada stigli u Francusku bili su mrtvi, ranjeni ili nestali.

Smatra se da ima nešto više od 100 preživjelih britanskih veterana.

Izvor: BBC. com Foto naslovnice: BBC/Veterani Dana D Bernard Morgan (lijevo), 100, i Jack Mortimer (100)

Odgovori