Započelo 29. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes

Nove obavijesti

Svetom misom u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu, jučer 9. svibnja 2023., počelo je 29. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lurd u Francuskoj.

Misno slavlje u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Sigetu predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan u koncelebraciji s generalnim vikarom don Markom Medom i drugim vojnim i policijskim kapelanima.

Biskup Bogdan u svojoj je homiliji naglasio smisao i cilj hodočašća kao hoda u vjeri te pozvao na molitvu za nemoćne i potrebite, za mir u svijetu, u Ukrajini, u našem susjedstvu. „Pozivam sve hodočasnike da ovo hodočašće iskoriste za rast u vjeri“, rekao je monsinjor Bogdan, zazvavši Božji blagoslov na sve koji kreću na ovo 29. hrvatsko vojno hodočašće u Lurd.


 Prije polaska na put, hodočasnicima su se obratili generalni vikar i koordinator hodočašća don Marko Medo, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović te zapovjednik 29. hodočašća brigadni general Ivan Raos koji je pozvao hodočasnike da ponizno, u miru pohode sveto mjesto kao što je Lurd.
 
Na kraju misnog slavlja biskup Bogdan je nad hodočasnicima izmolio blagoslovnu molitvu hodočasnika na polasku. Potom se hodočasnička kolona autobusima uputila prema graničnom prijelazu Bregana i dalje prema Francuskoj.

Na jednoj od postaja 29. hrvatskog vojnog hodočašća u Lourdes u, danas 10. svibnja 2023. godine slavljena je sveta misa u  povijesnoj katedrali u Avignonu.

Misu je predvodio vrhbosanski nadbiskup i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini u zajedništvu s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj don Markom Medom i vojnim kapelanima oba ordinarijata.

U homiliji je nadbiskup Vukšić istaknuo potrebu izgradnje mira, ali ne onoga kako ga svjetovno doživljavamo. “Taj mir kojega trebamo graditi je kršćanski mir, izmirenje sa samim sobom, mir u vjeri, u Bogu, mir u Kristu, koji je uskrsnuo i živi u nama”, rekao je nadbiskup Vukšić.

Vojnim hodočasnicima iz Hrvatske u Avignonu pridružili su se hodočasnici iz Bosne i Hercegovine, odakle zajedno nastavljaju put prema Lourdesu, u okviru 29. hrvatskog vojnog i 63. Međunarodnog vojnog hodočašća.


Prvo hodočašće vjerskog i vojnog karaktera u lurdsko svetište organizirano je po završetku Drugog svjetskog rata, kada je nekolicina vojnih kapelana okupila vojnike razdijeljenih i zaraćenih strana te s njima hodočastila u Lourdes kao znak pomirbe i uspostavljanja trajnog mira.
1958. godine vojno hodočašće poprimilo je međunarodni karakter, a hrvatska vojska i policija sudjeluju na hodočašću od stvaranja suverene Republike Hrvatske.
Od lipnja 1999. Republika Hrvatska je među 17 država članica Međunarodnog odbora za organizaciju hodočašća te svojim sudjelovanjem u organizaciji i provedbi doprinosi njegovom međunarodnom karakteru.

 
Hrvatska vojska sudjeluje na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lurdu od 1993. godine. Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.
 
Osim hodočasnika iz spomenutih ministarstava s članovima njihovih obitelji, na put molitve i vjere u svetište Majke Božje Lurdske krenuli su i djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice.
 
Hodočašće predvodi vojni ordinarij u RH monsinjor Jure Bogdan. Glavni koordinator hodočašća je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo. Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Ivan Raos, a zamjenici zapovjednika su brigadni general Željko Ljubas i u ime Ministarstva unutarnjih poslova Stjepan Milković.
 

( Ministarstvo hrvatskih branitelja, MORH, MUP Foto: MORH/ J. Kopi

Odgovori