Zagrebačka Hitna noćas imala čak 80 intervencija, a jučer više od 100

Nove obavijesti Vijesti

ZAGREB, 30. lipnja 2024. – Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba noćas je imao čak 80 intervencija, a jučer više od 100, a pomoć su uglavnom zatražili srčani i plućni bolesnici i osobe starije životne dobi, rekao je u nedjelju Hini voditelj smjene u Nastavnom zavodu dr. Jozo Brkić. 

Dr. Brkić kaže da je 80 intervencija koliko su ih imali noćas, puno za noćnu službu. Jutros još nisu imali intervencija, ali s obzirom na visoke temperature, očekuju ih. 

Jučer su tijekom dana imali više od 100 intervencija. Najviše su intervenirali kod srčanih i plućnih bolesnika i uglavnom kod osoba starije životne dobi.  

Kad su velike, ekstremne vrućine,  Hitna medicinska služba  ima 10-ak posto povećanja opsega posla, kaže Brkić. Napominje i da je teško razlučiti je li to zbog tih ekstremnih vrućina i toplinskih valova, ali činjenica je da ih najčešće zovu kronični bolesnici i osjetljive skupine stanovništva. 

Problem je, kaže, ako kronični bolesnici ne koriste lijekove i ne pridržavaju se savjeta da ne izlaze van od 10 do 17 sati. 

Pomoć traže i mlade osobe

Pomoć traže i mlade osobe, dođe im slabo ako ne uzimaju dovoljno tekućine i nisu ništa pojeli. 

Bolje spriječiti, nego liječiti. Svi koji ne moraju neka ne izlaze van od 10 do 17 sati, pogotovo umirovljenici i oni koji imaju zdravstvenih poteškoća“, poručio je voditelj smjene Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Apelira na građane da piju dosta tekućine, jedu laganu hranu, a svi kronični bolesnici da uzimaju propisanu terapiju.  

Kaže da barem po noći trebamo rashladiti stanove i da budemo oprezni s klimatizacijom i u stanovima i u automobilima. Razlika treba biti sedam do 10 stupnjeva kad su ekstremne vrućine, u automobilima prije dolaska na destinaciju klimatizaciju treba isključiti da se organizam privikne. 

Visoke temperature, koje će se prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda danas kretati između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva, mogu utjecati na zdravlje pa je potrebno zaštititi se od vrućine, posebno osobe sa zdravstvenim problemima, djeca i trudnice.

Izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati

Valja izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati, naročito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te oboljeli od šećerne bolesti. U slučaju vrtoglavice, slabosti, izrazite žeđi ili glavobolje potrebno je potražiti pomoć, neke su od preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Važno je rashladiti dom i tijelo te piti dovoljno tekućine, no izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Treba jesti češće male obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.  

Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, za starije od 60 godina i kronične bolesnike.

Treba smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće, danju zatvoriti prozore i rolete, kao i umjetna svijetla te što je više moguće električnih uređaja.

Preporučuju se tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi, nošenje lagane široke svijetle odjeće i pokrivala za glavu te sunčanih naočala. Također i redovito korištenje kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UVA i UVB zračenja.

Ako je moguće valja izbjegavati naporni fizički rad.

Naročitu brigu valja posvetiti djeci – dojenčad do dobi od 6 mjeseci uopće ne izlagati suncu dok se djeca do kraja prve godine života ne smiju izlagati izravnom suncu, te valja primjenjivati zaštitne kreme zbog indirektnog zračenja, hipoalergene bez kemijskih filtera.

(Hina) 

Odgovori