Za krunidbu kralja Karla III. obnavlja se krunidbena stolica stara 700. godina.

Najave Nove obavijesti Svijet Vijesti

Kralj Charles III biti će okrunjen 6. svibnja ove godine, a sama krunidba biti će svečana vjerska služba koju će predvoditi nadbiskup Canterburyja Justina Welbyja. U samoj pripremi krunidbe sudjeluje i konzervatorij londonske Westminsterske opatije, gdje se vrlo oprezno restaurira drevna krunidbena stolica taru 700 godina.

Inače, krunidben stolac “jedan je od najdragocjenijih i najpoznatijih komada namještaja na svijetu” – tvrde u Westminsterskoj opatiji.

Charles i njegova supruga Camilla, kraljica supruga, stići će u Westminstersku opatiju u povorci iz Buckinghamske palače, poznatoj kao Kraljeva povorka. Kasnije će se vratiti u većoj svečanoj Krunidbenoj povorci u pratnji ostalih članova kraljevske obitelji.

Kralj i kraljica će se u samoj završnici dnevnog događanja, s članovima kraljevske obitelji, pojaviti na balkonu Buckinghamske palače.

Još uvijek nije poznato koji će se članovi obitelji pojaviti u povorci i na balkonu. Javnost posebno zanima hoće li i princ Harry biti s obitelji nakon dokumentarca i objavljivanja memoara o obitelji.

Dan nakon krunidbe, 7. svibnja, očekuje se da će se diljem zemlje održati tisuće događaja u sklopu “Velikog ručka krunidbe”, dok će se još neimenovane “globalne glazbene ikone i suvremene zvijezde”, okupiti na “Krunidbenom koncertu” održanom na istočnom travnjaku dvorca Windsor, priopćila je palača.

Proslava će se završiti neradnim danom u ponedjeljak uz akciju “The Big Help Out” čiji je cilj “okupiti zajednice i stvoriti trajno volontersko naslijeđe od krunidbenog vikenda”.

Kako biste bili sigurni da ste u toku s najnovijim pokretima i promjenama naslova, CNN je sastavio novo interaktivno obiteljsko stablo.

Odgovori