Vlada osigurala 81 milijun eura za podmirenje bolničkih obveza

Nove obavijesti Vijesti

ZAGREB, 4. srpnja 2024. – Ukupno nešto manje od 81 milijun eura bit će doznačeno iz proračuna kao namjenska pomoć za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač država odnosno županije, prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Tako će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, zbog porasta opće razine cijena uzrokovanih makroekonomskim prilikama, bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država isplatiti ukupno 79.771.047 eura, a na račun županija ukupno uplatiti 1.164.697 eura.

Odluka je donesena radi zadržavanja jednake razine zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske i osiguranja nesmetanog funkcioniranja bolničkih zdravstvenih ustanova.

Dospjele nepodmirene obveze u sektoru zdravstva na razini su prošlogodišnjih, a manje nego prije dvije godine, istaknuo je resorni ministar Vili Beroš.

U obzir se kod isplate uzimaju dva kriterija – kriterij ročnosti dospjelih obveza od 120 dana na dan 31. svibnja i kriterij izvršenosti rada zdravstvenih ustanova za razdoblje od 1. siječnja do 30. travnja.

Ova će odluka, rekao je Beroš, omogućiti daljnje normalno funkcioniranje hrvatskog zdravstvenog sustava koji “provodi financijsku stabilizaciju u kontekstu sveobuhvatne reforme koja je upravo u tijeku”.

Međutim, koja potpuno je jasno, ne može polučiti rezultate u prvoj godini. Riječ je  o procesu koji je predviđen za sljedećih nekoliko godina te mogu sa zadovoljstvom reći da smo zabilježili prve pozitivne financijske učinke na kraju prošle godine”, istaknuo je.

Odluka uz završetak konstrukcijske i cjelovite obnove 217 zgrada

Vlada je donijela i odluku o sufinanciranju vlastitog učešća Korisnika bespovratnih financijskih sredstava projekata konstrukcijske i cjelovite obnove započete u okviru Fonda solidarnosti Europske unije iz državnog proračuna.

Potpredsjednik Vlade i resorni ministar Branko Bačić podsjetio je da ukupna vrijednost radova koji su ugovoreni kroz Fond – za 1309 projekata – iznosi 3,6 milijarde eura (1,03 milijarda iz Fonda, 1,5 milijarda iz NPOO-a te iz proračuna i ostalih izvora 1,5 milijarda eura), te da je od tih 1309 projekata završeno ukupno 999, u realizaciji je 267, a 43 su u nabavi.

Od 267 projekata koji su u izvođenju, njih 217 – čija je ukupna vrijednost radova 2,5 milijarde eura – predmet su današnje odluke, a tijela odgovorna za provedbu tih projekata su tri ministarstva – kulture i medija, zdravstva te znanosti, obrazovanja i mladih. Resorni ministri tako će, temeljem današnje odluke, “krajnjim korisnicima doznačiti 594 milijuna eura u ovoj i iduće dvije godine”.

Ministarstvo znanosti će na raspolaganju imati 186 milijuna eura, Ministarstvo zdravstva 203 milijuna eura, a Ministarstvo kulture i medija 205 milijuna eura i tim će se novcima, naglasio je Bačić, u potpunosti završiti konstrukcijsku i cjelovitu obnovu tih 217 projekata.

Bačić je danas podnio i redovito mjesečno izvješće o obnovi nakon potresa te naveo da je na području zagrebačkog i petrinjskog potresa u potpunosti završila obnova na 12.182 lokacije od čega je 11.541 privatna zgrada, a 641 projekt iz Fonda solidarnosti te su ukupno obnovljene 45.854 stambene jedinice.

Do sada smo iz svih izvora u obnovu uložili 2,6 milijarde eura, izgrađeno je 256 zamjenskih kuća, a 270 je u postupku gradnje. Na području oba potresa ukupno je 1745 gradilišta u izvođenju radova, a u nabavi je 55 lokacija. Od posljednjeg izvješća završeno je 186 obnova”, naveo je Bačić.

Vlada je donijela i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za općinskog načelnika Općine Smokvica, a za dan provedbe izbora određena je nedjelja, 18. kolovoza. Izbori se raspisuju jer je općinski načelnik, koji je izabran na redovnim izborima 2021. godine, početkom lipnja podnio ostavku.

(Hina)

Foto: Snimak zaslona/ Vlada RH

Odgovori