Virovitica obilježava 30 godina slavne 81. gardijske bojne “Kumovi”

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Virovitica, 4.svibanj 2024. – U povodu okrugle 30. obljetnice osnutka 81. gardijske bojne “Kumovi”, danas je u središtu Virovitice održan taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji je nastavak od petka a trajat će do večernjih sati. U 11 sati, uslijedilo je svečano postrojavanje pripadnika bojne na šetnici ispred Gimnazije.

IMG_2189
Foto album s obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 81. gardijske bojne “Kumovi” -Virovitica 4.5.2024.

Svečanom postrojavanju nazočio je zapovjednik bojne, general Renato Romić, zajedno s pripadnicima bojne, članovima braniteljskih udruga i uglednim gostima. Među prisutnima su bili saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, saborski zastupnik Goran Ivanović, general HV Rahim Ademi, počasni građanin grada Virovitice Vladimir Šeks, župan VPŽ Igor Andrović i gradonačelnik Ivica Kirin.

U svom obraćanju, general Renato Romić pozdravio je sve svoje suborce, goste i građane, a poseban naglasak je ostavio na obitelji poginulih suboraca., te je istaknuo kako je ponosan što je bio zapovjednik jedne tako velike gardijske bojne. U završnici svoga obraćanja poručio je; Vrijeme čini svoje, i ono se ne može zaustaviti, da se moramo s time pomiriti, a isto tako, jasno je da moramo jedni o drugima voditi brigu. i trebamo, dokle god možemo, nastaviti njegovati sjećanje na Domovinski rat, na naše poginule, sve brojnije, umrle pripadnike, i zbog toga smo se danas i sastali. Da vidimo one, koje, možda i godinama, nismo vidjeli. S toga, apeliram na sve vas da vodite računa o svom zdravlju. Također bi u tom kontekstu dodao, da smatram, da ministarstvo hrvatskih branitelja zasigurno kvalitetno skrbi o potrebama hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, te trebate što više koristiti usluge i mogućnosti koje ona pruža. Javljajte se na sistematske pregleda, koristite usluge Veteranskih centara i Domova, i razmjenjujte međusobno informacije. I za kraj poručio je; naša postrojba nosi ime Kumovi, jer biti Kum je više od prijateljstva. Bili smo Kumovi u ratu, trebamo biti Kumovi i u miru, dok god budemo živi.

Vladimir Šeks, kao počasni građanin Grada Virovitice obratio se riječima; Danas obilježavamo 31. obljetnicu ustrojavanja 81. gardijske brigade “Kumovi”. Ova brigada, zajedno s vama, dijelila je sudbinu velike hrvatske obitelji. Njihova hrabrost, žrtva i predanost bili su ključni za stvaranje slobodne, neovisne i suverene Hrvatske države.

Ratni put 81. gardijske brigade nije bio lak. Bio je posut krvlju i žrtvama, ali upravo ta hrabrost i odlučnost činili su ih dijelom pobjedničke Hrvatske vojske. Ta vojska, kojoj ste vi bili ponosni pripadnici, omogućila je pobjedu u Domovinskom ratu.

Zlatnim slovima za vječnost je uklesano u Hrvatskom Ustavu da je Hrvatska država stvorena na temelju pobijede hrvatskih branitelja. Ništa drugo nije temelj Hrvatske države osim te pobijede i žrtve. Zbog toga, hrvatska treba zauvijek biti zahvalna svim hrvatskim braniteljima, uključujući i 81. gardijsku brigadu, koji su utkali svoje živote za slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku.

Zajedništvo hrvatskog naroda, kako doma tako i u iseljeništvu, bilo je ključno za stvaranje Hrvatske vojske i temelj hrvatske pobijede. Nikada prije nije postojalo takvo jedinstvo. Upravo ta nacionalna pomirba omogućila je stvaranje oružane sile koja je obranila našu domovinu.

Čestitam vam ovu obljetnicu i nadam se da će biti još mnogo takvih sjajnih trenutaka koji će nas podsjećati na slavnu, časnu i krvavu hrvatsku povijest. Završit ću riječima Hrvatskog velikana, Nikole Šubića Zrinskog: “Na vik živi onaj tko zgine pošteno.

General Rahim Ademi izrazio je čestitke i zahvalnost 81. gardijskoj bojni, jedan od najelitnijih postrojbi koja je imala hrvatska vojska u tijeku Domovinskog rata. Zatim je Ademi, iz perspektive zamjenika zapovjednika Zbornog područja i zamjenika generala Gotovine, ispričao zaslužnost 81. gardijske bojne u sudjelovanju u ratnim operacijama, poput, Maestral, Ljeto 95, Bljesak i Oluja. Te je za kraj,  pripadnicama i pripadnicima 81. gardijske bojne “Kumovi” zahvalio na zalaganju i hrabrosti koju su pokazali tijekom borbenih operacija.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin rekao je kako mu je čast biti u gradu koji ove godine slavi 790. obljetnicu postojanja i iz kojeg je krenula borba za slobodnu Hrvatsku, te je čestitao svim pripadnicima 81. gardijske bojne “Kumovi” njihovi 30. obljetnicu. 81. gardijska bojna Kumovi, bili su najmoćniji stroj koja je Hrvatska država imala. Možda često puta nepravedno i nismo toliko spominjani, kao neki drugi, ali oni koji su za to trebali znati, pogotovo zapovjednici, su znali. Ono što vas danas čini drugačijima od svih ostalih u hrvatskom narodu je, to što vam je Bog rođenjem dao da nosite svoj životni križ, ali vi niste uzeli samo svoj životni križ, nego ste uzeli križ i za svoj narod. A to mogu samo najhrabriji ljudi u svom narodu koji je Bog odabrao. I na to budite ponosni. Danas je prilika i da slavimo, i da se sjetimo onih kojih danas više s nama nema, i da im damo duboku počast za sve što su učinili za našu Hrvatsku.

U ime svih građana Virovitice, današnjih i budućih generacija ovog grada želim vam reći jedno veliko i beskrajno ‘hvala’. Mi imamo svoju budućnost zahvaljujući vama, a vi nam ostajete jedini pravi uzor i inspiracija u borbi za bolju, sigurniju i snažniju Hrvatsku.

Župan Igor Andrović na samom početku svoga govora zahvalio je svim pripadnicama i pripadnicima 81. gardijske bojne “Kumovi” za sudjelovanje u najvažnijim, najzahtjevnijim bitkama Domovinskog rata diljem naše domovine., i zahvati svima vam što ste svojom hrabrošću zadužili cijelu hrvatsku javnost. Nažalost, u temelje

Nikada nismo posumnjali u pobjedu Hrvatske vojske. Najteži su bili oni trenutci kada smo ispraćali naše poginule branitelje na njihova vječna počivališta, a i danas se sjećamo slika masakriranih civila u Četekovcu, Balincima, Čojlugu, Voćinu, spaljenih i srušenih domova i zločina počinjenih od zločinačke ruke jugovojske i četničkih odreda diljem Domovine. Kao svjedoci toga vremena svaki od nas na svoj će način pamtiti te dane ponosa i slave, a posebno vi, hrvatski branitelji koji ste neposredni sudionici bitaka vođenih za oslobođenje svake stope hrvatske zemlje. Gotovo je 30 godina minulo od tada, ali sjećanja na to vrijeme ne blijede niti će ikada izblijediti. Naša je obaveza da istinu o Domovinskom ratu prenosimo novim generacijama, posebno o onim vitezovima koji su položili svoje živote za Domovinu.

Nakon prigodnog obraćanja uzvanika i ratnog zapovjednika 81. gardijske bojne “Kumovi”, svim pripadnicama i pripadnicima bojne uručeni su prigodni pokloni, Zelena beretka, oznaka bojne za kapu, majica i poštanske markice 81. gardijske bojne “Kumovi” iz Virovitice.

Proslava je nastavljena impresivnim preletom aviona “Pilatus” Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, skupine “Krila oluje”, koji su izveli različite letačke formacije. Dan je zaključen kraćom vježbom bojne za specijalna djelovanja, demonstrirajući visoku razinu obučenosti i spremnosti hrvatskih vojnika.

Ovaj događaj još jednom potvrđuje važnost i ponos koji 81. gardijska bojna “Kumovi” predstavlja za hrvatsku vojnu povijest i njezinu budućnost

Odgovori