Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove: Borba protiv trgovine drogom i organiziranog kriminala

Nove obavijesti Politika Svijet Vijesti

Na današnjem sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove, predsjedništvo je izvijestilo ministre i ministrice o jednom od svojih političkih prioriteta – borbi protiv trgovine drogom i organiziranog kriminala.

Predsjedništvo je istaknulo trenutačno stanje deset prioritetnih mjera koje je utvrdilo. Jedna od tih mjera je uspostava Europske mreže pravosudnog organiziranog kriminala. Mrežu su prihvatili zaključci Vijeća koje su ministri i ministrice odobrili na tom sastanku. Mreža će pružiti središte specijaliziranog stručnog znanja za potporu pravosudnim tijelima u području organiziranog kriminala. Mreža će se prvi put okupiti u jesen 2024., a uspostavit će je Eurojust, agencija EU-a za suradnju u kaznenom pravosuđu.

Druga akcijska točka ovog predsjedništva bila je poboljšanje pravosudne suradnje s trećim zemljama u borbi protiv organiziranog kriminala. Države članice EU-a predane su boljoj koordinaciji svojih djelovanja kada je riječ o trećim zemljama u kojima traženi kriminalci pronalaze utočište i odakle nastavljaju, potpuno nekažnjeno, obavljati svoje kriminalne poslove.

Predsjedništvo je također izvijestilo o suradnji koja se tijekom proteklih šest mjeseci odvijala sa zemljama Latinske Amerike u borbi protiv transnacionalnog kriminala. Na sastanku visokih dužnosnika EU i zemlje Latinske Amerike raspravljali su o jačanju pravosudne suradnje između dviju regija.

Paul Van Tigchelt, potpredsjednik belgijske vlade i ministar pravosuđa i Sjevernog mora, izjavio je: “Borba protiv trgovine drogom i organiziranog kriminala zahtijeva od nas da poboljšamo pravosudnu suradnju. Bolja pravosudna suradnja unutar EU-a jedno je. Kao i potreba da se osigura suradnja trećih zemalja s nama, na primjer kada je riječ o izručenju ili oduzimanju nezakonitog novca.”


EU je u svibnju 2021. donio prioritete za borbu protiv teškog i organiziranog kriminala za sljedeće četiri godine. Prioriteti će se provoditi između 2022. i 2025. u okviru “Europske multidisciplinarne platforme protiv kaznenih prijetnji” (EMPACT).

EMPACT je multidisciplinarna inicijativa EU-a koja se temelji na obavještajnim podacima i dokazima i čiji je cilj rješavanje glavnih prijetnji kriminalu s kojima se EU suočava. Pokreću ga države članice i uključuje suradnju velikog broja agencija i partnera, uključujući:

  • agencije za provedbu zakona
  • Institucije, agencije i tijela EU-a
  • javne i privatne organizacije
  • relevantne zemlje izvan EU-a

Ova inicijativa uključuje preventivne i represivne mjere te operativne i strateške mjere.

Rezultati borbe EU-a protiv kriminala

EMPACT je 2023. doveo do znatnih rezultata, uključujući:

  • 13 871 uhićenja u 2023. godini
  • zaplijenjeno više od 797 milijuna eura
  • Zaplijenjeno preko 197 tona droge
  • Pokrenuto 15 644 istrage
  • Uhićen 6801 krijumčar migranata
  • identifikacija 7 500 žrtava trgovanja ljudima

Odgovori