Uspješno održana tribina Hrvatske povijesne istine i predstavljanje udruge KRIŽ u dvorani ispod crkve Sv.Ivan Krstitelj u Puli

Hrvatska Povijest Nove obavijesti Vijesti

U ponedjeljak 6.11 2023. u 19 h u dvorani ispod crkve Sv. Ivan Krstitelja u Puli, udruga KRIŽ ( udruga za promicanje kršćanskih vrijednosti) po prvi put se predstavila javnosti organiziranjem tribine pod naslovom Hrvatske povijesne istine, uz predstavljanje istoimene knjige Tihomira Dujmovića i Udruge za promicanje povijesnih istina!

udruga kriŽ

Skup je otvorio i pozdravio sve goste župnik fra Đuro Hontić, a posebno uvaženog gosta biskupa u miru mons. Ivana Milovana, dok su tribinu vodili Tihomir Dujmović Lili Benčik i Igor Vukić.

Udrugu Križ predstavio je Igor Vukić koji je govorio o Jasenovcu, Lili Benčik o Istri, a Tihomir Dujmović o novinarima koji su bili žrtve komunističkih čistki.
Na kraju, uz blagoslov fra Đure, svi prisutni zapjevali su kršćansku hrvatsku pjesmu, Rajska djevo, kraljice Hrvata!

U ime samih govornika Lili Benčik zahvalila se svim gostima i svim prisutnim;
Bilo je to divno druženje uz mali domjenak!
Grozdana Škabić, članica udruge Križ ispržila je punu košaru fritula koje su za čas nestale. Hvala ti draga od srca!
Zahvaljujem se svim dragim ljudima od Poreča, Umaga, do Žminja koji su se potrudili doći i uveličati tribinu.
Zahvaljujem se Elvisu Mileti što nas je pozvao u svoju emisiju Tolerancija na hrvatskom radiju Radio Pula

Udruga Križ osnovana je radi vraćanja velikog kamenog križa, na kružnom toku zvanom Križ, na Proštini, koji su 1918. godine, postavili internirci iz Moravske, u znak zahvalnosti što su se živi vratili svojim kućama.

spomenik glasovitoj prostinskoj buni arhiva
Spomenik glasovitoj Proštinskoj buni arhiva

Austro-ugarska vojna komanda je 1915. godine odlučila, radi zaštite od ratnih operacija, stanovništvo Južne Istre, njih oko 60 000, prisilno evakuirati u Moravsku, Češku i Južni Tirol.

Uslijed teških uvjeta života, zime, bolesti i gladi oko 10 000 ljudi je umrlo, najviše djece. Među interniranim je bila i moja prababa kojoj je tamo umrlo dvoje djece.

Povjesničar Andrej Bader je u svojoj  knjizi Zaboravljeni egzodus 1915. – 1918., opisao  teško stradanje stanovništva sela Medulina, Ližnjana i Premanture, a nije obuhvatio stanovništvo Proštine.

Općine Medulin i Ližnjan su u  šumici na granici između dviju općina 12. lipnja 2015.godine postavile  „Spomenik Egzodusu 1915. – 1918.“. Spomenik na Libori, uz Ližnjansku cestu je stalno podsjećanje na taj prisilni egzodus Istrana koji je znatno utjecao na demografiju Istre, jer se teško oporavljala od izgubljenih 10 000 života.

Odgovori