USKOK pokrenuo istragu protiv vojnog zapovjednika zbog zlouporabe položaja

Nove obavijesti Vijesti

USKOK je, nakon prijave Pukovnije vojne policije, donio odluku o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina rođenog 1982. godine. Osumnjičen je za zlouporabu položaja i ovlasti tijekom svog mandata kao zapovjednika Podsredišta za skladištenje materijalne imovine Doljani, dio Bojne za opskrbu Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH.

Sumnje u nezakonito stjecanje dodataka na plaću Istragom je obuhvaćeno razdoblje od 01. travnja 2021. do 31. kolovoza 2023., tijekom kojeg se osumnjičenik tereti da je u izvješćima o održavanju i uništavanju ubojnih sredstava lažno prikazivao svoj rad kako bi ostvario pravo na dodatke na plaću. Na temelju ovih izvješća, Ministarstvo obrane RH isplatilo mu je ukupno 259 dnevnih pirotehničkih dodataka, što je državu oštetilo za 15.042,28 eura.

Optužbe za zlouporabu vojnih resursa Daljnje optužbe uključuju zlouporabu vojnih osoba i resursa za privatne svrhe. Osumnjičenik je navodno naredio podređenima da tijekom radnog vremena obavljaju radove na izgradnji njegove privatne kuće, koristeći pri tome vojna vozila i strojeve. Za ove radove, koji su trajali najmanje 1200 sati, MORH je isplatio preko 15.564,00 eura. Dodatno, osumnjičenik se tereti da je koristio gorivo kupljeno sredstvima MORH-a za prijevoz građevinskog materijala, čime je državu oštetio za dodatnih 389,53 eura.

Na opisani način Republika Hrvatska oštećena je za najmanje 15.953,53 eura, dok je okrivljenik sebi pribavio nepripadnu materijalnu korist od najmanje 6.727,91 eura.

Prodaja otpadnog mesinga Postoji i sumnja da je osumnjičenik,  od 4. do 6. kolovoza 2021. u Doljanima i Batinjanima nakon spaljivanja otpisanog streljiva, prodao otpadni mesing trgovačkom društvu te zadržao novac za sebe, oštetivši državu za 1.480,40 eura.

Zahtjev za istražnim zatvorom USKOK je predložio sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor.

Izvor: USKOK Foto : Ilustracija

Odgovori