Umro papa Benedikt XVI

Nove obavijesti Svijet Vijesti Vjera

Papa Benedikt XVI., ugledni njemački teolog i konzervativni provoditelj doktrine Rimokatoličke crkve koji je prekinuo s gotovo 600 godina tradicije ostavkom, a potom i životom gotovo desetljeće iza vatikanskih zidina kao umirovljeni papa još uvijek odjeven u bijele haljine, umro je u subotu u 95. godini, priopćio je Vatikan.

Benedict, rođen kao Joseph Alois Ratzinger, zaređen je za svećenika 1951. godine, a nadbiskup Münchena i Freisinga imenovan je 1977., iste godine kada je postao kardinal. Četiri godine kasnije papa Ivan Pavao II pozvao je kardinala Ratzingera u Rim, gdje je postao poglavar Kongregacije za nauk vjere, službe odgovorne za obranu crkvenog pravovjerja, jednog od najvažnijih položaja Vatikana.

Vodio je ured gotovo 25 godina.

Nakon što je Ivan Pavao II. umro 2005. godine, kardinal Ratzinger izabran je za svog nasljednika. Uzeo je ime redovnika iz šestog stoljeća, Benedikta nurcijskog, koji je osnovao samostane i benediktinski red, pomažući u širenju kršćanstva u Europi. Novi papa, kao Benedikt XVI., nastojat će ponovno evangelizirati Europu koja se borila održati svoju vjeru.

U konačnici, papa Benedikt popustio je u razdoblju skandala i ogromnih pritisaka. Naveo je svoje opadajuće zdravlje, i “uma i tijela”. Rekao je da je dao ostavku slobodno i “za dobrobit crkve”.

Ta ostavka – prva od strane pontifikata od 1415. – vjerojatno će ostati upamćena kao njegov najodlučniji čin.

Živio je u mirovini u samostanu na vatikanskom terenu, uglavnom se odmaknuvši od javnog života i posvećujući se molitvi i meditaciji. Franjo ga je posjetio i nazvao “mudrim djedom u domu”, čak i kad su njegovi pristaše tražili – i nisu uspjeli – učiniti ga alternativnim centrom moći.- piše za nytimes, Jason Horowitz i Elisabetta Povoledo.

Odgovori