Ukrajinske sigurnosne službe uhitile i četvrtu ženu osumnjičenu za špijunažu i urotu

Nove obavijesti Svijet Vijesti

 Ukrajinski sigurnosni dužnosnici priopćili su u ponedjeljak kako su uhitili Ukrajinku pod sumnjom da je pomagala ruskim obavještajnim službama, uključujući umiješanost u pokušaj atentata na predsjednika Volodimira Zelenskog prošlog mjeseca.

Nakon što je Ukrajinka uhićena, SBU Counterintelligence proveo je višestupanjsku posebnu operaciju, zbog čega je neutralizirana još jedna ruska mreža agenata u regiji Donjecka, priopćili su Ukrajinske sigurnosne službe.

Radilo se o lokalnim žena koje su podržavale oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, a radili su za FSB i Wagner.

Kako tvrde ukrajinske vlasti, žene “šijuni” prikupljali su obavještajne podatke o broju i preraspodijeli vojne opreme obrambenih snaga u regiji Donjeck.

Prije svega, pokušali su otkriti i “procuriti” agresoru smjerove vrsta borbenog zrakoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, uključujući jurišne helikoptere u blizini Avdiivke.

Zanimali su ih i putovi kretanja teških oklopnih vozila ukrajinskih vojnika od teritorija na prvoj crti bojišnice do bojišnice.

Kako bi prikupili obavještajne podatke, optuženici su hodali područjem i potajno fotografirali ukrajinske predmete.

Sve primljene informacije prenesene su putem dva komunikacijska kanala – ruskog “kustosa” iz FSB-a i predstavnika “Wagnerita”.

Za komunikaciju su koristili privatne razgovore u jednom od popularnih instant glasnika.

Službenici SBU-a uhitili su tri člana ruskih agenata dok su prikupljali obavještajne podatke.

Osim toga, utvrđen je identitet stanovnika (višeg) neprijateljske skupine, koji je na početku potpune invazije otišao u Rusku Federaciju kako bi koordinirao “štićenike” s teritorija agresorske zemlje.

Prema istrazi, sva četiri ruska agenta su stanovnici okruga Pokrovsky. Čak i prije 24. veljače 2022. regrutirali su ih okupatori i donedavno su bili u “stanju pripravnosti”.

Tijekom pretraga rezidencija optuženika pronađeni su mobilni telefoni koje su koristili u izviđačkim i subverzivnim aktivnostima u korist Ruske Federacije.

Trenutno su istražitelji SBU-a obavijestili trojicu pritvorenika o sumnji u skladu sa sljedećim člancima Kaznenog zakona Ukrajine: veleizdaja, počinjenje kaznenog djela od strane skupine osoba, skupine osoba prethodnom zavjerom i širenje informacija o kretanju, kretanju ili lokaciji Oružanih snaga Ukrajine ili drugih oružanih formacija Ukrajine.

Odabrali su preventivnu mjeru – pritvor. Osim toga, planira se prijaviti sumnju četvrtom optuženiku, koji se skriva od pravde u Rusiji.

Istraga je u tijeku. Napadačima prijeti doživotni zatvor.

Operaciju su proveli službenici SSU-a u regijama Donjecka i Luganska pod nadzorom Tužiteljstva regije Donjeck, stoji u priopćenju Ukrajinskih sigurnosnih službi.

Izvor/foto: SSU Ukrajina

Odgovori