Ugledni novinar Vjekoslav Krsnik o Miloradu Pupovcu: “On je neprijatelj broj 1”

Domovinski rat Nove obavijesti Politika Riječ branitelja Vijesti

Vjekoslav Krsnik, novinar i publicist, rođen na Hvaru, 21. lipnja 1938. godine. Maturirao 1957. u klasičnoj gimnaziji u Splitu, diplomirao 1970. na Pravnom fakultetu u Beogradu. U Splitu 1960–65. zaposlen na radiju, 1968–70. dopisnik Vjesnika, potom TANJUG-a (1970–76; 1977–81. iz Sydneya; 1982–87). Prešavši u Zagreb, unutarnjopolitički komentator u Vjesniku 1988–90; 1990–91. prvi glavni urednik Hrvatske izvještajne novinske agencije, od 1991. slobodni novinar. Utemeljitelj i glavni urednik Hrvatskoga internacionalnoga tjednika 1992. te glavni urednik Hrvatskoga i bošnjačkoga tjednika (Frankfurt na Majni) 1994–95. Prvi stalno akreditirani hrvatski novinar 1995. pri UN u New Yorku, gdje je za američke Hrvate potaknuo izlaženje tjednoga biltena American-Croatian Newsletter (poslije Croatian-American Times; urednik) i bio suradnik Glasa slobodne Hrvatske. 

Gostujući u Podcastu Velebit kod urednika i voditelja Marka Jurića, u utorak 28. svibnja 2024. godine, Vjekoslav Krsnik razgovarao je o svojoj novoj objavljenoj knjizi “Državni neprijatelj br. 1”.

” Državni neprijatelj broj 1, glavom i bradom je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik. On tako djeluje već punih 15 godina, jer jednostavno ne priznaje Hrvatsku kao svoju državu. On čak i kad govori u Hrvatskoj, ne govori Hrvatska i to na službenim nastupima u saboru. Ne govori Hrvatska, nego govori “ova zemlja”. Njemu je toliko Hrvatska mrska da on ne može spomenuti čak ni Hrvatsku.
Da ne govorim o njegovim drugim izjavama, kao što je, da je za Srbe u Hrvatskoj( znači za njegove Srbe odnosno dio njegov dio Srba koji podržava Milorada Pupovca) da je glavni grad Beograd, da je isto tako usporedio demokratsku Hrvatsku sa NDH, što je skandalozno, i da vrlo često odlazi u Beograd na konsultacije sa predsjednikom Vučićem i drugim srbijanskim dužnostima. Da sudjeluje u četničkim dernecima koji se priređuju tu i tamo u Srbiji povodom različitih datuma, naročito povodom dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, kojim se obilježava uspomena na VRO Oluju. On to sve ignorira i ne samo da ignorira nego napada Hrvatsku, bio na vlasti HDZ ili SDP.”

Na pitanje voditelja Marka Jurića, DP je postavio uvjet HDZ-u, da SDSS bude izvan vladajuće koalicije, a Milorad Pupovac se Kandidirao za predsjednika saborskog Odbora za nacionalne manjine i ljudska prava, kako će odvijati situacija ?

Vjekoslav Krsnik odgovara, Uglavnom ja vjerujem u manevarske i politikantske sposobnosti Andreja Plenkovića. On je to uostalom i dokazao u pregovorima sa Domovinskim pokretom. Taj koalicijski sporazum još uvijek nije objavljen, i ne zna se šta u njemu piše. Sve zavisi od njegovog sadržaja u kojem će smjeru ići Andrej Plenković u zaštiti Milorada Pupovca, i u ovoj njegovoj zadnjoj namjeri da ga se uključi u visoku poziciju u Hrvatskom saboru. Važno je kako će na to reagirati Domovinski pokret. Ja ne vjerujem  da je DP dorastao  političkoj vještini i manipulacijama Andreja Plenkovića, i da će u konačnici ipak, što se tiče Milorada Pupovca, da će prevladati ideja, ipak je to ideja Andreja Plenkovića, da on bude predsjednik saborskog Odbora za nacionalne manjine i ljudska prava, a to bi onda značilo, na neki način, poticaj za raspisivanje novih izbora. Jer tu DP mora pokazati svoju odlučnost da se usprotivi toj namjeri, ili da se priklonila, a onda je s DP-om priča završena. 

Mislim da je krajnji cilj, s obzirom da ne vjerujem u vještinu Domovinskog pokreta, da nametne Plenkoviću svoje zahtjeve kao što je bio prvi zahtjev da ga da se isključi. To je stvarno veliki potez da se isključi iz koalicije SDSS.

U Hrvatskoj ima oko 180 tisuća pripadnika srpske nacionalne manjine, a od toga je samo devet posto glasovalo za SDSS. Dakle, Milorada Pupovca podržava samo 9% od pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Što znači da je pretežiti dio srpske nacionalne manjine, ili bolje rečeno, hrvatski Srbi, su lojalni Hrvatskoj državi, a i treba se prisjetiti da je 10.000 Hrvatskih Srba bili sudionici Hrvatskoj snaga u Domovinskom ratu.

Milorad Pupovac ima svoju konstantnu mantru, da su Srbi u Hrvatskoj ugroženi, a to definitivno nije točno. On ta tome provodi svoju politiku, o navodnoj ugroženosti Srba u hrvatskoj, jer mu je to jedino oružje., kao i njegove Novosti, koje siju mržnju prema svemu onome što je Hrvatsko.

Ono što je potrebno, je izbrisati protuustavni Zakon o pravima nacionalnih manjina, jer iza toga djeluje, između ostalog, i Milorad Pupovac i manipulira uz svoja dva predstavnika nacionalnih manjina, uz ostalih pet drugih nacionalnih manjina. U EU ima država koje imaju puno veće nacionalne manjine ali nemaju niti jednog predstavnika u svojim nacionalnim parlamentima.

Hrvatskoj je potreban potpuno novi Ustav.

Na pitanje, da li je Milorad Pupovac strani agent, Krsnik odgovara; Po svom djelovanju, Milorad Pupovac jest strani agent, odnosno, agent tajne srbijanske službe koja itekako djeluje u Republici Hrvatskoj, na razne načine i provocira razne incidente da bi se dokazalo kako su Srbi u Hrvatskoj ugroženi. A to je glavna mantra Milorada Pupovca. On je strani agent jer se zalaže za interese Srbije, odnosno, kao novi projekt Velike Srbije koji se plasira kroz Srpsku akademiju nauka i umjetnosti, tkz, “Srpski svet”

Jedan od načina da se u Hrvatskoj afirmiraju, je sama činjenica da se koncerti srpskih turbo pjevačica masovno posvećeni, i tome nitko nema ništa protiv, ali to se na neki način propagandom vraćanja Srbije u ove prostore. To je isto u kontekstu Socijalistička Republika Hrvatska kad su predstavljali 12,5% pučanstva sada pali na 3,5%, te da se više ne može nikad vratiti, i praktički oni su sami odlučili da Hrvatska. Oni koji su izbjegli iz Hrvatske ne smatraju je svojom domovinom. Umjesto toga, njihova domovina je bila Jugoslavija, koja više ne postoji, te su Jugoslaveni nestali s političke scene.

Domovinski rat kojega ja čak i ne zovem Domovinski rat, nego srpsko-hrvatski rat, kako ga je etiketirala odnosno, definirao Međunarodni sud pravde u Hagu u tužbi Hrvatske za genocid protiv Srbije.

Ono što je još zanimljivo, 2020. godine bio je objavljen program budućeg posjeta Andreja Plenkovića Srbiji, a službeni posjet u tom programu potpuno su bili izbrisani, nestali sa popisa razgovora koji je Plenković treba uvoditi tada, potpuno su izbrisani, a sami znate da još uvijek traje potraga da tim brojnim našim civilima i braniteljima nakon završetka rata.

Krivični progon srbijanskih zločina koji su činili paravojne, pa čak i pripadnici JNA, je prepušten tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije a ne hrvatskom pravosuđu. Mi smo se odrekli praktički suvereniteta u ovom slučaju koji je potpisao, mislim 2006 godine, sporazum o tome da se da srbijansko tužilaštvo može voditi progon hrvatskih branitelja. To je apsurdno, da Hrvatska, da se Hrvatska država odriče svog pravosudnog suvereniteta, pogotovo u takvoj stvari kao što je Domovinski rat, odnosno srpsko-hrvatski rat.

Detalje razgovora možete pogledati na YouTube kanalu Podcast Velebit.

Odgovori