Udruga veterana 3. gbr dijeli drugačije mišljenje od Zbora gardijskih brigada

Nove obavijesti Vijesti

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi , krajem kolovoza uputilo je otvoreno pismo, između ostalog, njihov stav i mišljenje o stanju Hrvatske. U svom pismu Zbor gardijskih brigada opisuju situaciju u RH i tko je doveo do te situacije. Za glavne krivce upućuju na adresu SDP-a i HDZ-a, kao i današnje Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovića, koji je prvi odgovoran za korupciju ( kao predsjednik vodeće stranke i predsjednik Vlade RH) .

LOGO : Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

Između ostalog, poručuju ;” Hrvatski branitelji među kojima je bilo svih slojeva društva jedini su koji su svoju zadaću odradili u potpunosti ( obranili i oslobodili Hrvatsku ) te samim time uspostavili demokraciju u kojoj je omogućeno svim građanima Republike Hrvatske da mogu birati i biti birani.” a u kraju pisma stoji ; ” Od onih koji nisu sudjelovali u obrani, oslobađanju i stvaranju hrvatske države ( a mogli su ) ne možemo očekivati da znaju cijeniti, voljeti i čuvati Hrvatsku, ali ne smijemo im dozvoliti da Hrvatsku mogu nekažnjeno pljačkati i devastirati. Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi kao u ratu tako i danas u miru stoji uz naš hrvatski narod.”


U potpisu je i udruga veterana 3. gbr.”Kune” ?

Udruga veterana 3 gbr. “Kune”( Slavonski brod, Vinkovci i Vukovar) pismom od 5. rujna, kako stoji, imaju drugačije mišljenje nego savez. Oni u svom pismu daju potporu Vladi RH riječima ; “ Pomoći ćemo si tako da damo punu podršku sadašnjoj Vladi RH, premijeru Andreju Plenkoviću, te ministru Hrvatskih branitelja i potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu u čišćenju Hrvatske i hrvatskog društva od svih lopova i protuva koji su sveopća sramota. Očistimo od takvih hrvatsko društvo i Hrvatsku!”

Oglasili se iz udruga veterana 3. gbr “Kune” (Osijek), komentirajući objavu ;

Danas je objavu komentirao na FB Tihomira Kmeta, predsjednika Udruge veterana 3. gbr Kune (Osijek) u kojem negira potpis Otvorenog pisma koje je uputio Zbor udruga gardijskih brigada ( a u kojem je sastavu i 3. gbr ) . Te navodi, kako svaka veteranska udruga mora biti nepolitička i neprofitna te ne smije dozvoliti uvlačenje u politička razračunavanja i borbu za političku vlast. Te u kraju pisma objašnjava, kako “nikada neće od svojih članova tražiti da se daje podršku Vladi Rh ili ih pozivati na prosvjede protiv Vlade . “.


Cijeli tekst pisma ;
Poštovani članovi grupe, veterani i simpatizeri, želim Vas
ovim putem obavijestiti da sa novinskim člankom naša udruga nema nikakve veze.
Žalosti me što se zloupotrebljava ime veterana 3.gbr Kune u političke i manipulativne svrhe. Pretpostavljam da je autor članka, kojim se proglašava podrška veterana 3.gbr Kune Vladi RH u borbi protiv kriminala, bivši Ogranak Slavonski Brod koji je prošle godine istupio iz naše udruge i nastavio svoje djelovanje pod novim imenom “Udruga veterana 3.gbr HV Kune Slavonski Brod sa svojim predsjednikom Krešimirom Šipošem (navodnim general bojnikom).


Dubokog sam uvjerenja da svaka veteranska udruga mora biti nepolitička i neprofitna te ne smije dozvoliti uvlačenje u politička razračunavanja i borbu za političku vlast i obavještavam Vas da NIKAD nećete biti pozivani na prosvjed protiv, a niti na podršku Vladi RH!


Naravno da svaki veteran treba izražavati svoju političku volju i djelovati ali samo u svoje ime …


Domovini vjerni!

Foto : Ilustracija

Očito je da se radi o podijeli braniteljskih udruga . Tko je u pravu a tko nije, to će budućnost pokazati, a tako i Udruge potpisnici kao i sami članovi istih Udruga. Braniteljske, odnosno veteranske udruge trebaju biti nepolitičke, stavove donositi demokratski na tijelima udruge koje su za to propisane Statutom udruge. Čemu služe toliki broj braniteljskih udruga ako ne da, između ostalog, paze na ono što su krvlju branili, obranili i na kraju časno donijeli veličanstvenu pobijede u Domovinskom ratu.

Pitanje koje sam sebi postavljam, a postavljam ga i svima vama .. Ako u Hrvatskoj ima 550.000 registriranih Hrvatskih branitelja i tisuće braniteljskih i stradalničkih udruga, zašto braniteljske udruge ne trebaju ukazivati na lošu politiku prema Domovini koju su stvarali ?

Nemojmo se razbijati ! Mi smo sinovi Hrvatskog naroda, nemojmo prebrojavati lijevo i desno“. – riječi su pokojnog generala Janka Bobetka .

Odgovori