Udruga Adela traži da suđenje Marku Smažilu bude javno

Nove obavijesti Vijesti

ZAGREB, 4. srpnja 2024. – Udruga za pomoć žrtvama nasilja Adela priopćila je u četvrtak kako nema opravdanja za odluku Županijskog suda u Osijeku da isključi javnost sa suđenja osječkom policajcu Marku Smažilu, osumnjičenom za ubojstvo 21-godišnje Mihaele Berak.

Suđenje Smažilu počelo je u četvrtak na osječkom Županijskom sudu, ali je na zahtjev tužiteljstva javnost isključena iz postupka jer će se ispitivati detalji osobnog života žrtve. 

S odlukom se ne slažu iz Udruge  Adela koja se bavi podrškom žrtvama obiteljskog nasilja, naročito žena i djece.

Današnja odluka Županijskog suda u Osijeku da makne javnost sa suđenja ubojici Marku Smažilu pod izlikom zaštite žrtvinog obiteljskog života, uz pomoć suca Mladena Radičevića koji u karijeri već ima ridikuloznu presudu je pranje krvi s ruku osječke policije i kompletnog nefunkcionalnog sustava”, poručili su iz Udruge.

Podržali  su uklanjanje javnosti sa svjedočenja o intimnom životu Mihaele Berak, ali smatraju da bi ostatak suđenja koji se ne odnosi na intimni život Mihaele Berak morao ostati otvoren za javnost.  

Smatraju da je suđenje Smažilu ujedno suđenje i osječkoj i hrvatskoj policiji, ali i čitavom sustavu.  “Na mjestu policajca bio je zaposlen čovjek nesposoban za taj posao, koji je opasan po zajednicu”, izjavili su.

Udruga navodi da je Osječka policija čitav slučaj htjela zataškati.  “Možda slučaj nisu htjeli zataškati zbog samog Smažila nego zato što su htjeli prikriti da je taj čovjek, iako nesposoban za taj posao, zaposlen preko veze”, navode u priopćenju. 

Država danas ulaže u obvezni vojni rok i militarizaciju društva umjesto da ulaže u policiju i sigurnost građana jer tada ne bi morali zapošljavati osobe poput Smažila koji je isto tako žrtva sustava, smatraju članice i članovi udruge Adela koja se zalaže za ekonomsko osnaživanja žena kao i pružanja pomoći i podrške žrtvama obiteljskog nasilja.

(Hina) 

Odgovori