U Zadru održan 6. Susret hrvatskih braniteljica iz Domovinskog rata

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Zadar – Više od 400 hrabrih žena, hrvatskih braniteljica iz svih krajeva naše domovine, okupilo se ovog vikenda u Zadru kako bi obilježile svoju nezamjenjivu ulogu u Domovinskom ratu. Ovaj 6. Susret hrvatskih braniteljica bio je prilika da se prisjetimo njihove žrtve, hrabrosti i odlučnosti s kojom su stajale u obrani Hrvatske.

Svečanost je započela mimohodom središtem grada, gdje su braniteljice ponosno nosile 30 metara dugu hrvatsku zastavu, simbol nacionalnog jedinstva i otpora. Nakon toga, uslijedila je misa u Katedrali sv. Stošije, gdje su zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom odale počast poginulim braniteljima, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u Jazinama.

Ministar Medved izrazio je zahvalnost braniteljicama ne samo za njihovu ulogu u ratu, već i za njihov današnji angažman u organizaciji “Žene u Domovinskom ratu”. Istaknuo je važnost slušanja njihovih priča i iskustava kako bi se zajednički nastavilo graditi bolje sutra za Hrvatsku.

Susret je također bio prilika za podsjetiti da, iako žene nisu imale svoju postrojbu u ratu, nije bilo postrojbe bez njihove prisutnosti. One su bile i ostale neodvojivi dio hrvatske vojske i društva.

Predsjednica Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar, Ivana Haberle, emotivno je istaknula kako su godišnji susreti prilika za radost i sjećanje, ali i podsjetnik da je svake godine sve manje braniteljica među nama. Prošle godine, zajednica je izgubila dvije svoje članice, što daje susretima još veću težinu i značaj.

Svečana akademija održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje su braniteljice mogle uživati u programu koji je odražavao duboko poštovanje i priznanje koje zaslužuju.

Ovaj susret bio je još jedan podsjetnik na neizmjernu žrtvu i doprinos hrvatskih žena u borbi za slobodu, te poticaj da se njihova priča i dalje prenosi s koljena na koljeno. Hrvatska se sjeća i zahvalna je svojim braniteljicama.

Izvor i foto: MHB

Odgovori