U Vukovaru otkrivena spomen-bista Danijelu Rehaku

Domovinski rat Kultura Nove obavijesti Obilježavanja Riječ branitelja Sport Vijesti

Danas u sklopu prve godišnjice smrti, u Vukovaru, ispred zgrade HNK Radnički,  otkrivena je spomen-bista bivšem predsjedniku Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), Centra za istraživanje ratnih zločina i predsjedniku HNK Radnički,  Danijelu Rehaku.

Spomen bistu su otkrili njegovi dugogodišnji prijatelji i suradnici, sadašnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić i tajnik HNK Radnički Predrag Čolić. Otkrivanju Spomen biste nazočila je obitelj pokojnog Rehaka. supruga Blaža, sinovi Krešimiri i Igor te kćeri Kornelija, Valentina i Josipa, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Valentin Skroza, izaslanik premijera Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministar obrane Mario Banožič uz svog savjetnika generala  Željka Živanovića, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić, izaslanici potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda,  bivši načelnik saniteta Glavnog stožera HV-a, brigadni general Kornelije Brkić, ratni zapovjednik obrane Sajmišta brigadir Stjepan Sučić  i ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata dipl.ing. Krunoslav Šeremet, izaslanik župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića, zamjenik župana Franjo Orešković, izaslanik gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave, pročelnik upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić uz suradnika Zlatka Zaobornog, mnogi prijatelji, suborci i suradnici.

Danijel Rehak sve nas je zadužio svojim radom. Bio jer izrazito cijenjen u braniteljskoj populaciji ali i šire. Bio branitelj, zatočenik srpskih logora 9 mjeseci, a prije svega čovjek. Odmah po povratku iz logora postao je predstojnik Ureda za narodnu obranu te je prognanim Vukovarcima i braniteljima. Povratkom u Vukovar i osnutkom Centra za istraživanje ratnih zločina pomagao je svim logorašima, a naročito je pomagao ovdje svojim Vukovarcima kada je ponovo pokrenuo HNK Radnički. U obrani Vukovara 28. članova HNK Radnički su poginuli, 27. ih je ranjeno i 70 ih je bilo zatočeno u logorima.. Izdao je pet knjiga vezane za logoraše, Domovinski rat i sportski klub, prisjetio se Zdravko Komšić.

Predrag Čović, tajnik HNK Radnički rekao je kako je Danijel Rehak bio taj koji je 2000. godine ponovno ustrojio HNK Radnički. Kada je Rehak preuzeo vodstvo kluba, zgrade su bile porušene, a teren pretvoren u oranicu. S njegovom voljom i radom, klub se vratio u život. Napravio je reflektore pa se upravo na terenu Radničkog igrala i prva večernja utakmica. Dogovorio je i dolazak Hrvatske nogometne reprezentacije .

Danijel Rehak rođen je 31. ožujka 1949. godine u Vukovaru, od oca Stjepana i majke Roze. Osnovnu školu završio je u Borovu Naselju a srednju ekonomsku školu u Vukovaru. Nakon što je diplomirao na pedagoškoj akademiji u Osijeku, završava i visoku školu za fizičku kulturu u Sarajevu. Cijeli njegov radni vijek veza je uz sport. Bio je profesor tjelesnog odgoja u više srednjih škola na području Vukovara i trener NK Radnički iz Borovog Naselja. Bio je i voditelj sportskih objekata u Borovu gdje je radio sve do Domovinskog rata. Tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku uključuje se u obranu Vukovara i Hrvatske. Bio je zapovjednik vodova u redovima 204. brigade HV-a , a tijekom bitke za Vukovar naslijedio je Tomislava Merčepa na čelu tadašnjeg sekretijata narodne obrane . Nakon okupacije Vukovara zarobljen je zajedno s mnogim braniteljima Vukovara odveden u srpske koncentracijske logore gdje je u zatočeništvu proveo 9 mjeseci, najprije u Dalju, zatim u Stajićevu i Sremskoj Mitrovici pa potom i u Beogradu. Razmijenjen je 14. kolovoza 1992. godine u Nemetinu. Ubrzo nakon oslobađanja iz logora postaje predstojnik ureda za obranu Vukovar, a 1994. godine odlazi u mirovinu u činu pukovnika Hrvatske vojske. Nakon umirovljenja bio je aktivan u lokalnoj upravi i samoupravi, a bio je i sudionik mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. 1995. godine osniva Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora čiji je predsjednik bio od osnutka, a povratkom u Vukovar 1999. godine, ponovno osniva HNK Radnički gdje je također bio izabran za predsjednika. Krajem 2001. godine, otvoreni su obnovljeni kluba Radnički, a 2002. godine, za Dan Grada Vukovara otkriven je spomenik poginulim braniteljima HNK Radničkog i to njima 26-orici koji su izgubili živote u srpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Danijel Rehak dao je veliki pečat.

Uza sve to predano je radio na promicanju istine o Domovinskom ratu, te je izdao pet knjiga vezane za logoraše, Domovinski rat i sportski klub; ” Putevima pakla kroz srpske koncentracijske logore u 21. stoljeću, 40 godina HNK Radničkog, Život za Domovinu, Kroz pakao u slobodu i Nek’ ne dođe nitko do prijatelj drag ” .

Odgovori