U Vukovaru obilježen 100.-ti rođendan prvog hrvatskog predsjednika , dr. Franji Tuđmanu

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice

članovi inicijalnog kruga “ Tuđman 100”, uz potporu grada Vukovara i Domovinskog pokreta, organizirali su u gradu Vukovaru svečano obilježavanje povodom 100.-tog rođendana prvog Hrvatskog predsjednika i akademika Franje Tuđmana.

Svečanost je započela na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, gdje su članovi inicijalnog kruga uz braniteljske predstavnike položili vijenac i zapalili svijeće. Zatim, služena je sveta misa u crkvi sv. Jakova, te se svečanost nastavila ispred biste Franje Tuđmana u centru Vukovara. Nakon toga započela je svečana akademije u vukovarskom gradskom muzeju .

Svečana akademija u Vukovaru povodom 100 godina rođenja prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana je otvorena s izvođenjem himne sopranistice Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Blaženke Targuš. Zatim se odana počast svim stradalim, poginulim, nestalim i umrlim Hrvatskim braniteljem.

Inicijalni krug Tuđman 100, na čelu sa sinom dr. Franje Tuđmana Stjepanom Tuđman još u veljači ove godine započeo je razgovor u vezi ove okrugle obljetnice s ciljem da se uključe svi u organizaciju. Prva je ideja bila da se svečanost održi u Hrvatskom Saboru, no sabornicu nisu dobili. Sveta misa je završena u Zagrebačkoj katedrali, ali kaptol to nije podržao. Koncert se trebao održati na glavnom trgu u Zagrebu, ali grad Zagreb je zahtijevao popis govornika i izvođača, prije nego se dopusti da se dogodi veliki događaj.

Sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što! “ bila je poznata Tuđmanova poruka.

Pozdravnim riječima: “Drage Hrvatice i Hrvati i svi oni koji vole našu Domovinu Hrvatsku“,započeo je gradonačelin grada Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta, Ivan Penava, te je nastavio prije sto godina na današnji dan rodio se veliki čovjek, utemeljitelj moderne Hrvatske, njen prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. Pod njegovim je vodstvom, Hrvatska unatoč svim izazovima, pobijedila višestruko jačeg, do zuba, naoružanog neprijatelja.

U nastavku govora vezano za obilježavanje ovako važne i neponovljive obljetnice rekao je: ”A da se nas pitalo, danas bi u svakom selu i gradu u RH imali ovakve proslave, cijeli tjedan koji je prethodio ovoj suboti bi ustanove, dakle vrtići, škole, znanstvene, ali i sve druge ustanove u državi imale temu 100 – tog rođendana prvog hrvatskog predsjednika, utemeljitelja moderne hrvatske države, naravno, zajedno s hrvatskim narodom, svim hrvatskim građanima koji su htjeli, željeli i sanjali slobodnu hrvatsku državu”.

Penava je dodao kako bi danas središnja proslava, da se pita Domovinski pokret, i to im je, naglasio je, bila inicijativa te da su zato i podržali sa sto posto mogućnosti resursa ideju Inicijalnog kruga i sina, gospodina Stjepana Tuđmana, bila u Zagrebu. Rekao je da bi danas nad Zagrebom letjeli vojni avioni u čast Franji Tuđmanu, a ne Macronu, poručio je, kako smo gledali prije nekoliko tjedana.
”Danas bi na nacionalnim televizijama gledali visokobudžetni film o liku i djelu predsjednika i državnika dr. Franje Tuđmana plaćenog od strane Ministarstva kulture i Vlade RH, tzv. HAVC-a, a ne bi to gledali u vlastitoj režiji gospodina Jakova Sedlara, maltene, u ilegali
”, istaknuo je.

Bosiljko Mišetić pravnik i bivši ministar pravosuđa 1991.-1992., savjetnik predsjednika republike 1994.-1995., potpredsjednik vlade RH 1995. rekao je: “Ovdje u Vukovaru prisjećamo se sa zahvalnošću čovjeka koji je ostvario povijesni san hrvatskog naroda i svih naraštaja, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu”.

U nastavku je rekao kako se sa zahvalnošću prisjećaju čovjeka koji je devetostoljetni povijesni san hrvatskoga naroda, koji je kroz povijest, u lutanju bespućima hrvatske povijesne zbiljnosti, željan države kao utopljenik zraka, u turbulentnom vremenu, u pravo vrijeme i na pravom mjestu, ostvario ono što, poručio je, zovemo san hrvatskih generacija i naraštaja, samostalnu i neovisnu Hrvatsku državu.

Hrvatski matematičar, publicist, povjesničar i akademik Josip Pečarić istaknuo je da je Dr. Franjo Tuđman jedinstvena pojava u povijesti, da je Tuđman prije svega povjesničar, ali i akademik, što se u Hrvatskoj javnosti prešućuje.

“ U Hrvatskoj vole Tuđmana uvijek titulirati kao doktora, a oni koji imalo znaju o znanosti znaju da je doktor najmanja, a akademik najviša znanstvena titula. To što je Tuđman akademik se u pravilu prešućuje”.

Pokušavao je osporiti laži koje su išle na štetu Hrvatskog naroda.
Te je istaknuo, kako je Tito govorio da će prije Sava teći uzvodno, nego li će Hrvati imati svoju državu. Pa stoga možemo zaključiti da je dr. Franjo Tuđman napravio upravo to da Sava teče uzvodno “. naglasio je Pečarić

U nastavku govora o Tuđmanovu, liku i dijelu, govorio je o njegovom povijesnom radu. O tome kako je svih godina pokušao dokazati “drugačiju” istinu o drugom svjetskom ratu, holokaustu te i samim žrtvama nakon drugog svjetskog rata, uključujući i Bleiburg.

Profesor i povjesničar, Josip Jurčević u svome govoru rekao je ; “ Franjo Tuđman je čelna osoba samostalne Hrvatske države i čelna osoba ključne stranke u stvaranju samostalne države 90-tih.”
Moja tema će govoriti o simboličkom značenju Franje Tuđmana i Vukovara 1991., koji će ostati trajno zabilježen i kao jedan simbol hrvatskoga zajedništva, Vukovarska bitka, to jest fenomen, a isto tako i Franjo Tuđman, usprkos svim pokušajima tzv. detuđmanizacije – što ga više detuđmaniziraju, on zadobiva sve veće simboličko značenje

Između Franje Tuđmana i Vukovara “uspostavljena i postoji trajna simbolična veza”, ponajprije kroz vukovarsku bitku u kojoj se 1991. branio Vukovar od velikosrpske agresije i simbol je hrvatskog zajedništva.

Naglasio je da ima jedna stvar koju Tuđman nije htio a to je da Hrvatska bude nepoželjna za svoje građane.

Franjo Tuđman je bio predsjednik Republike Hrvatske koja je branila svoju neovisnost i samostalnost, bio je i zapovjednik oružanih snaga Republike Hrvatske s kojom je oslobodio ranije okupirana područja. “

Svečanost je između govornika upriličio i glazbenik grupe Opće Opasnosti, Pero Galić i njegov sin .

Odgovori