U Rusiji otkriven spomenik sovjetskom diktatoru Josephu Staljinu

Nove obavijesti Svijet Vijesti

U gradu Velikiye Luki u Rusiji, rektor crkve, pravoslavni svećenik Antun (Tatarintsev), blagoslovio je spomenik Staljinu.

Spomenik je podignut na privatnom teritoriju tvornice Mikron, objavio je kanal Sota Telegram.

Organizator postavljanja spomen obilježja je bila Ruska viteška zaklada, koja je ranije predložila preimenovanje Volgograda u Staljingrad.

Otac Antun, koji je obavio ceremoniju blagoslova, priznao je da je veliki broj svećenika ubijen tijekom Staljinove vladavine. Ali, prema Anthonyju, “zahvaljujući tome, imamo mnogo novih mučenika.” U svom govoru, Maria Shukshina nazvala je Staljina “Bogom danim vođom”.

Dana 15. kolovoza 2023. u Velikiye Lukiju otkriven je spomenik I.V. Staljinu. Svećenstvo biskupije Velikiye Luki sudjelovalo je u ovom događaju, bez blagoslova i koordinacije dijecezanske uprave, navodi se u priopćenju biskupije. – Treba napomenuti da njihovi postupci i izjave nisu izraz stajališta hijerarhije Ruske pravoslavne crkve i odražavaju njihova osobna stajališta i uvjerenja. Trenutno se provodi službena provjera”

Vikar patrijarha Kirila Episkop Sava (Tutunov) pridružio se osudi svećenika Antonija, koji je posvetio spomenik Staljinu ; nečuvene su riječi svećenika da je “Crkva patila za vrijeme vladavine Josipa Visarionoviča, ali zahvaljujući tome imamo mnogo novih mučenika i ispovjednika.” Ove riječi su bogohulne.

U govorima na otkrivanju spomenika nekoliko puta su napravljene usporedbe između Velikog Domovinskog rata i trenutnog rata u Ukrajini. “Kao vojnik koji je dobio titulu heroja SSSR-a za svoje postupke tijekom oslobođenja Zaporizhzhia 1943. godine, osjećam se rekao da se bitka protiv nacizma sada ponovno vodi u tim krajevima”, napisao je stogodišnji veteran Drugog svjetskog rata Boris Kravtsov u obraćanju koje je pročitao političar Sergej Baburin.

Također danas, u Velikiye Lukiju održan je antiprosvjed protiv spomenika, priopćilo je Memorijalno društvo. Nije poznato jesu li aktivisti uhićeni.

Odgovori