U  Podstrani otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

Kultura Nove obavijesti Vijesti

U četvrtak 7. prosinca, u parku na Petrićevu u Podstrani pokraj Splita, otkriven je spomenik dr. Franji Tuđmanu.

Spomenik je rad akademskog kipara Ivana Kujundžića, koji ga je izradio za svega osam mjeseci, velik je 2.2 metara a vrijednost spomenika je 48.000 eura. Autor spomenika izjavio je kako je spomenik dinamičan s valovima, vjetrom i morem koji asociraju na turbulenciju samog vremena i nevera, a podsjeća i na burnu hrvatsku povijest. elio je naglasiti oslobođenost dr. Franje Tuđmana i uniformnost kravate i odijela, želio ga je prikazati kao narodnog čovjeka sličnijeg ribaru i težaku, običnom čovjeku nego jednom uštogljenom političaru, kazao je Kujundžić.

Samom otkrivanju spomenika nazočio je i državni vrh kojeg je predvodio predsjednik Vlade Andrej Plenković s podpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom i Brankom Bačićem.

Predsjednik Vlade u svom obraćanju naglasio je da će svijest o ulozi prvog hrvatskog predsjednika rasti kako vrijeme bude prolazilo.

​”Uvjeren sam da će kako bude vrijeme prolazilo rasti svijest o ulozi prvog hrvatskog predsjednika, o njegovom povijesnom značenju i ostvarenju. Tuđman je bio jedini pravi, istinski suverenist. On je ostvario suvremenu hrvatsku državu, a ono što mi danas radimo kao njegovi politički nasljednici je da smo ideju suverenizma stavili u jedan novi okvir kojeg zovemo moderni suverenizam“, rekao je Plenković.

Načelnik Podstrane M​ijo Dropuljić je rekao da je vrijednost spomenika visokog 2,20 metara 48 tisuća eura, te da je izrađen od bronce. Napomenuo je i kako je park u kojem je smješten dio javne površine, odnosno kontaktne zone između državne ceste i javnih sportskih i dječjih igrališta smještenih na lokaciji Petrićevo.​ Osmišljen je kao nova hortikulturalna zona površine oko tisuću metara kvadratnih​, a unutar ​njega se nalazi spomenik utemeljitelju moderne hrvatske države dr. Franji Tuđmanu​ rad akademskog kipara Ivana Kujundžića.

Odgovori