U Nuštru obilježen Dan obrane i Dan općine Nuštar

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas je u Nuštru, povodom Dan obrane Nuštra i Dan općine, održana svečana sjednica Općinskog vijeća općine Nuštar.

Svečanost je započela još u jutarnjim satima gdje je u crkvi Duha Svetoga u Nuštru župnik Krešimir Jukić služio svetu misu za sve poginule, nestale i umrle branitelje i mještane Nuštra, a potom, kod Spomenika obrani Nuštra položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen na poginule, nestale I umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Svecanost se nastavila otkrivajem biste prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, rad kipara Ivana Matkovića-Laste, ratnog zapovjednika obrane Bogdanovaca.

Bistu je otkrio brigadir Ante Gilja, koji se obratio riječima;

Zahvalio bih se obiteljima naših poginulih, zatočenih i nestalih, mojim prijateljima i suborcima, onima koji su umrli i onima koji su ostali živi, a hvala i svima inima znanima i neznanima koji su nam pomogli obraniti selo jer tih dana Nuštar je bio Hrvatska u malom. Meni je danas bila posebna čast i zadovoljstvo otkriti spomen bistu jedinog predsjednika hrvatske države, dr. Franje Tuđmana, kojemu sam bio i osobni pratitelj i koji nas je počastio dolaskom u Nuštar 1992. godine kada se zahvalio i odao priznanje svim našim prijateljima, braniteljima i suborcima kao i roditeljima i obiteljima poginulih koji su dali živote za Hrvatsku

umirovljeni brigadir HV-a Ante Gilja

Nakon što je brigadir Ante Gilja otkrio bistu prvog predsjednika, održala se svečana sjednica Općinskoga vijećana na kojoj su predsjednik Vijeća Darko Čuljak i načelnik općine Hrvoje Drinovac uručili pet javnih priznanja Općine Nuštar zaslužnim pojedincima i udrugama.

  • Javno priznanje općine Nuštar za osvojeno 1. mjesto u disciplini 100m prepone na Europskom olimpijskom festivalu mladih u Lovačkoj Banskoj Bystrici u Slovačkoj i drugi najbolji hrvatski rezultat u povijesti, dobio je Marko Tokio i za osvojeno 2. mjesto na međunarodnom natjecanju u Sloveniji u sastavu hrvatske juniorske reprezentacije u disciplini zračnog pištolja, dobili su  Mia Wild  i Marko Tokić.

  • Javno priznanje općine Nuštar za osvojeno 2. mjesto na Vatrogasnoj olimpijadi u slovenskom Celju i osvojeno 1. mjesto u kategoriji ženske mladeži na Državnom natjecanju 2022. u Čakovcu, dobila je Ekipa ženske mladeži DVD-a Nuštar u kojem su sastavu ; Ana Ižaković, Leona Kušenić, Lucija Matić, Petra Jularić, Marina Stanković, Marta Glavurdić, Marija Ban, Vlatka Perić, Mirjam Marušnjik, Lucija Hojski i voditelji: Mirko Ružić, Ivana Mihaljević Farbaš, Marko Tokić, Željko Ružić i Ivan Čeple.

  • KUD „Slavko Mađer” Cerić za priznanje Općine Nuštar dobio je za 50 godina djelovanja i očuvanja tradicijske baštine.

  • Nagradu za životno djelo dobio je Marijan Rubić. „Svojim radom i javnim djelovanjem Marijan Rubić osobito je zaslužan za razvoj, napredak i ugled općine Nuštar. Priznatost tog djelovanja od iznimnog je značaja za općinu Nuštar te predstavlja trajno dobro”.

Na samoj završnici sjednice, načelnik općine zahvalio se svim prisutnima, uz čestitke dobitnicima Priznanja , a sve prisutne , kako domaće tako i goste , pozvao na druženje uz prikladan domjenak .

Svakako treba dodati, da u završnom programa obilježavanja, večeras u Nuštru održat će se koncertom grupe Dalmatino i upriličiti vatrometom.

Odgovori