U MOSTARU OBILJEŽENA 19. OBLJETNICA 1. PJEŠAČKE PUKOVNIJE I 32. OBLJETNICA USTROJAVANJA HVO-a

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U vojarni „Stanislav Baja Kraljević“ u Mostaru, pod organizacijom 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, obilježena je 19. obljetnica 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH i 32. obljetnica ustrojavanja Hrvatskog vijeća obrane ( HVO).

Svečanost je započela dolaskom zamjenika ministra obrane Slavena Galića i generala Tome Kolende. Brigadir Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH, podnio je prijavak. Nakon intoniranja himne BiH, održana je minuta šutnje u čast poginulih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto istaknula je važnost gajenja tradicije Hrvatskoga vijeća obrane, kao vojnog odgovora bosanskohercegovačkih Hrvata na agresiju. Naglasila je da je žrtva i život svakog branitelja utkan u povijest Hrvatskog naroda i današnju slobodu i demokraciju koju živimo.

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić i brigadir Martin Pažin govorili su o ulozi HVO-a. Galić je naglasio da je Domovinski rat i HVO svima nama na ponos i da je na nama da svjedočimo istinu o njemu. Pozvao je sve na očuvanje sjećanja na HVO.

Brigadir Pažin podsjetio je na ratnu ulogu HVO-a, kao jedinog sigurnog instrumenta hrvatskog opstanka u Bosni i Hercegovini, zajednici ravnopravnih naroda, građana i ostalih.

Na kraju svečanosti, naredniku prve klase Jakovu Čobancu dodijeljeno je priznanje za izniman doprinos ustrojavanja Arhivskog depoa Hrvatskog vijeća obrane, kao i realizaciji ostvarivanja prava i skrbi za branitelje Hrvatskog vijeća obrane.

Program obilježavanja nastavlja se večeras polaganjem vijenaca kod središnjeg spomenika ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Odgovori