moldavija soldier

U Moldaviji uskoro kombinirana multinacionalna vježba “Protupožarni štit / Brzi trozubac – 2023”

Najave Nove obavijesti Svijet Vijesti

Vojnici iz Rumunjske i Sjedinjenih Američkih Država izvest će zajedničke vježbe “Brzi trozubac-2023” u Moldaviji 10. i 22. rujna, izvijestila je tiskovna služba Ministarstva obrane Republike Moldavije.

Nacionalna vojska provest će, 10. i 22. rujna, kombiniranu multinacionalnu vježbu “Vatrogasni štit / Brzi trozubac – 2023“.

-Obuka, koja će uključivati ispaljivanje pješačkog i topničkog oružja, ima za cilj razvitak sposobnosti i podizanje razine interoperabilnosti između vojski koje sudjeluju.

“Oko 500 moldavskih, rumunjskih i američkih vojnika sudjelovat će u vježbi. Bit će uključene tehničke podjedinice, kao i malokalibarski i topnički sustavi Nacionalne vojske. Vježbe imaju za cilj povećanje interoperabilnosti vojski zemalja sudionica”, navodi se u priopćenju.

Naglašava da se događaj održava u skladu s planom obuke moldavske vojske za 2023. godinu. Moldavske vlasti povećale su 2023. vojni proračun za 68 posto, na 1,5 milijardi leja (89 milijuna dolara), što predstavlja oko 0,5 posto BDP-a.

EU je ove godine izdvojila 40 milijuna eura za jačanje obrambenih kapaciteta republike, dok je SAD poslao Moldaviji seriju oružja vrijednu više od 3 milijuna dolara, uključujući snajperske puške, automatsko oružje i bespilotne letjelice.

Moldavska ministrica obrane Anatolie Nosatyi izjavila je sa svoje strane kako je republika zainteresirana za dobivanje sustava protuzračne obrane.

“Protupožarni štit/brzi trozubac” provodi se prema planu obuke Nacionalne vojske za 2023. godinu.

Odgovori