U Lourdesu završilo 64. međunarodno vojno hodočašće: Poruka vjere i prijateljstva

Nove obavijesti Obljetnice Svijet Vijesti Vjera

Svečana ceremonija i gašenje zavjetne svijeće

Lourdes, pitoreskno svetište u južnoj Francuskoj, posljednjih dana bilo je domaćin tisućama vojnih hodočasnika iz cijelog svijeta. Mimohodom vojnih orkestara i zastava zemalja sudionica, ovogodišnje hodočašće dostiglo je svoj vrhunac, prenoseći snažnu poruku učvršćivanja vjere i razvijanja prijateljstva među narodima.

U nedjelju, 26. svibnja 2024., pod vedrim nebom Lourdesa, vojni ordinarij monsinjor Antoine de Romanet de Beaune ugasio je zavjetnu svijeću. Taj trenutak označio je kraj ovogodišnjeg hodočašća, ali i početak dubokih osjećaja i duhovne povezanosti.

Hrvatska vojska i prijatelji iz susjedstva

Hrvatska vojska ponosno je sudjelovala po 30. put. Njihovi hodočasnici, zajedno s policijom, osobama s invaliditetom, braniteljima i vatrogascima, stajali su rame uz rame s kolegama iz Bosne i Hercegovine. Ovo je bila prilika da se obnove veze, razmjene iskustva i zajedno koračaju prema svjetlu vjere.

Geslo: “Neka mi dolaze u procesiji”

Međunarodno vojno hodočašće nosilo je geslo: “Neka mi dolaze u procesiji.” Ova riječi podsjećaju nas na Gospinu poruku svetoj Bernardici. Više od četrnaest tisuća vojnih hodočasnika iz četrdesetak zemalja svijeta zajedno je koračalo, noseći svoje zastave i svoju vjeru.

Sveta misa i glazbeni doživljaj

U jutarnjem dijelu programa, nadbiskup Paul Richard Gallagher i francuski vojni ordinarij Antoine de Romanet de Beaune predslavili su međunarodnu svetu misu. Hrvatski kadeti čitali su sveta pisma, a zvuci “Ave Marija” odjekivali su Lourdeskim dolinama dok su klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice, policijska klapa “Sveti Mihovil” i Orkestar Hrvatske vojske izveli ovu predivnu skladbu.

Najava za budućnost

Dok se svijeće polako gasile, najavljeno je i 65. međunarodno vojno hodočašće koje će se održati u prvoj polovici svibnja 2025. godine. Neka vjera i prijateljstvo nastave povezivati narode širom svijeta, a Lourdes ostane svjetionik nade i duhovne snage.

Odgovori