U Kumrovcu obilježena 33. obljetnica ustrojavanja Posebne jedinice policije Kumrovec.

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas je Udruga Posebne jedinice policije Kumrovec 1990. u Kumrovcu obilježila 33. obljetnicu ustrojavanja svoje jedinice.

Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca podno spomenika  „Lijepa naša“ te je služena sveta misa u crkvi Svetog Roka.

Obilježavanju je bio nazočan potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, uz hrvatske branitelje, zapovjednika Nevena Martića i pripadnike Posebne jedinice policije Kumrovec.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je obljetnicu osnutka te se obratio okupljenima riječima;

Jedinica za posebne namjene MUP-a RH Kumrovec okupila je hrabre momke, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, koje je spojila je ista ljubav prema Domovini i koja vas je vodila i u svim teškim godinama Domovinskog rata kada ste bili dio drugih postrojbi Hrvatske vojske. Vi ste postavili temelje stvaranja pobjedničke Hrvatske vojske. Ovdje leži temelj naše slobode. Časno ste branili Hrvatsku i svoj ratni put ispisivali na bojištima diljem Hrvatske, kroz mnoge postrojbe, ali nikada niste zaboravili da je vaša baza ovdje u Kumrovcu. Drago mi je što se iz godine u godinu ovdje okupljate i prisjećate samih početaka stvaranja samostalne i neovisne Hrvatske“.

Te je naglasio; „Odvažnost i odlučnost svakog od vas teško je dovoljno naglasiti. Ovo je jedna od prvih formacija osnovana na poziv našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Vi ste bili ljudi koji su bili spremni ostvariti toliko željeni san hrvatskog čovjeka. I u tome je naša generacija uspjela. Taj entuzijazam, zajedništvo, prijateljstvo i istinsko domoljublje danas je teško objasniti novim generacijama. Nema bojišta gdje se nismo sretali, mi koji smo iznikli iz ovih postrojbi, ali uvijek nas je to zajedništvo nosilo. Kroz naše bitke ostali smo bez puno prijatelja i zato ih se danas moramo sjećati i brinuti o njihovim obiteljima i na njih gledamo kao na najveće žrtve. Naši ranjeni i invalidi nas obvezuju da im osiguramo pomoć u izazovima s kojima se suočavaju. Institucije je bilo teško stvoriti, mi to jako dobro znamo, ali institucije grade zemlju. Danas imamo snažnu Hrvatsku policiju i Hrvatsku vojsku. Suočavaju se i danas s brojnim izazovima, ali u nama vide uzor i danas je Hrvatska sigurna zemlja“.

U vremenu od 20. do 27. studenog 1990. godine u bivšoj Političkoj školi u Kumrovcu okupljaju se dragovoljci uglavnom iz Bosne i Hercegovine te čine Posebnu jedinicu policije „Kumrovec“. Preko 320 dragovoljaca iz Bosne i Hercegovine organizirano je u pješačku bojnu s tri (3) satnije. Zapovjednu strukturu PJP Kumrovec čine iskusni zapovjednici hrvatske policije na čelu sa zapovjednikom bojne Nevenom Martićem. Po ustrojavanju Posebne jedinice policije „Kumrovec“ započinje intenzivna vojno-policijska obuka njenih pripadnika u taktičkim radnjama, poznavanju naoružanja s nastavom gađanja te psiho-fizičkom pripremom.


Prva značajnija zadaća Posebne jedinice policije „ Kumrovec“ bila je već 20. prosinca 1990. godine, kada napuštaju bazu u Kumrovcu i dolaze u Zagreb osigurati Hrvatski sabor. Nakon toga, početkom siječnja 1991. godine pripadnici postrojbe napuštaju bazu Kumrovec i raspoređuju se na položaje u zoni Grada Zagreba, spremni za odlučni odgovor na eventualni pokušaj vojnog udara JNA. Nakon političkih dogovora i smirivanja stanja, postrojba se vraća u bazu te nastavlja s daljnjom obukom i redovitim zadaćama. Jedna od zadaća postrojbe bilo je osiguranje vitalnih objekata u Zagrebu (objekt na Tuškancu, HRT, Hrvatski sabor, Aerodrom, itd.)

Prvo borbeno iskustvo ova policijska postrojba stekla je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine, kada je kao potporna postrojba ATJ „Lučko“, a u suradnji s ostalim policijskim snagama, sudjelovala u akciji neutralizacije oružanog otpora odmetnutih pakračkih policajaca i dijela srpskog stanovništva. Zatim postrojba dobiva zadaću da u suradnji s ATJ „Lučko“ spriječi održavanje zabranjenih javnih skupova te narušavanje javnog reda i mira na području Karlovca. Ubrzo slijedi akcija „krvavi Uskrs“ na Plitvicama 31. ožujka 1991. godine.

Sredinom svibnja 1991. godine 20-ak pripadnika odlazi s Antom-Zorislavom Rosom i Miljenkom Filipovićem te se ustrojava Specijalna postrojba MORH-a bojna „Zrinski“. Nakon postrojavanja u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu, 28. svibnja 1991. godine dolazi do razdvajanja PJP Kumrovec, kada oko 130 pripadnika odlazi u Resnik kod Splita te čini okosnicu za ustrojavanje 4. gardijske brigade ZNG-a, a drugi kontingent od oko 130 pripadnika ove policijske postrojbe odlazi u Trstenik kod Zagreba i čini okosnicu za ustrojavanje 2. gardijske brigade ZNG-a. Također, dio od 30-ak pripadnika odlazi na Pantovčak u Predsjednikovu počasnu gardu (osiguranje Predsjednika Republike Hrvatske).

IZVOR : MHB, Povjesnica Udruge PJP Kumrovec

Odgovori