U GAREVCU OBILJEŽENA 32. OBJETNICA USTROJA 105. BRIGADE HVO-a

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U četvrtak 11. travnja 2024. godine, u mjestu Garevcu kod Modriče, uz prigodan program obilježena je 32. obljetnica osnutka 105. brigade HVO-a. 

Program obilježavanja 32. obljetnice osnutka 105. brigade HVO-a, započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju sv. Ilije kod spomen obilježja poginulim i nestalim braniteljima 105. modričke brigade HVO-a.

Nakon svečanosti polaganja vijenaca, za sve poginule, umrle i nestale branitelje 105. brigade HVO-a Modriča služena je sveta misa u župi Žalosne Gospe – Čardak, koju je srpska vojska okupirala 25. lipnja 1992. god., a srpski ekstremisti do temelja srušili župnu i samostansku crkvu, samostan i starački dom. Župnu kuću su teško oštetili, a župnu dokumentaciju zajedno s matičnim knjigama zapalili.

Veterani i članovi udruge 105. brigade HVO-a, poručili su kako sjećanja na 11. travanj i na borbe koje su se vodile, nikada neće nestati.

Spomen obilježje poginulim i nestalim braniteljima 105. brigade HVO-a Modriča svečano je otkriveno i blagoslovljeno na groblju svetog Ilije u župi Garevac, u sklopu obilježavanja 30. godišnjice osnutka 105. brigade HVO-a, u travnju 2022. godine.

Na spomen obilježju ugravirana su 72 imena poginulih pripadnika postrojbe. U središnjem dijelu spomen obilježja koje čine dvije ploče urezan je križ i tekst spomena na poginule i nestale hrvatske branitelje 105. Brigade HVO-a Modriča. 

Odgovori