U Dugoj Resi obilježena 33. obljetnica osnutka 2. gardijske brigade Gromovi

Nove obavijesti

Danas, 18. svibnja 2024. godine, obilježena je 33. obljetnica osnutka 2. gardijske brigade Gromovi, jedne od najpoznatijih postrojbi Hrvatske vojske, koja je svojim djelovanjem tijekom Domovinskog rata ostavila neizbrisiv trag u povijesti hrvatske borbe za neovisnost.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane, gospodin Ivan Anušić, zajedno s general-pukovnikom Tihomirom Kundidom, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH, prisustvovao je svečanosti u Dugoj Resi gdje su položili vijenac i zapalili svijeću u čast poginulim herojima brigade.

U svom govoru, ministar Anušić je istaknuo važnost brigade, prisjećajući se 205 poginulih i tri nestala pripadnika, čija je žrtva bila temelj slobode koju danas uživamo. “Ime koje nosite, ‘Jednom grom – zauvijek grom’, odražava snagu i hrabrost koju ste pokazali tijekom najtežih trenutaka naše novije povijesti,” rekao je ministar Anušić.

Zelene beretke, simbol hrabrosti i otpora, koje su tijekom rata nosili pripadnici brigade, danas s ponosom nose njihovi nasljednici u 2. mehaniziranoj bojni Gromovi, čime se čuva uspomena na one koji su položili svoje živote za domovinu.

Svečanost je bila i prilika da se novim pripadnicima bojne uruče zelene beretke, simbolizirajući kontinuitet i trajnu povezanost s tradicijom i herojstvom Gromova.

Ovaj dan je podsjetnik na neizmjernu žrtvu i doprinos 2. gardijske brigade Gromovi u stvaranju i obrani suverene Republike Hrvatske, te poticaj svima nama da nastavimo njegovati vrijednosti za koje su se borili.

Izvor i foto: MORH/ F. Klen

Odgovori