zvonila su zvona katedrale naŠe

U Đakovu obilježena 32. obljetnica početka napada na vojarne Đakovštine s programom “Zvonile su zvona katedrale naše” (FOTO)

Domovinski rat Kultura Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas, 15. rujna obilježila se 32. obljetnica od oslobađanja svih vojnih objekata u gradu Đakovu i Đakovštini.

Simbolično, u 17.15 sati, kada je započela akcija prije 32. godine, započeo je središnji program ispred Spomenika hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala se počast i zahvalnost svim poginulim braniteljima i civilima poginulim u Domovinskom ratu na području Đakova i Đakovštini.

Polaganju vijenaca prisustvovali su obitelj poginulih branitelja, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Đakova Marin Mandarić, izaslanik župana osječko-baranjske županije, predsjednik koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije Antun Blažević, delegacija Grada Đakova koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Pavo Cindrić, udruge veterana 122. brigade, 3. Gbr Kuna Đakovo, udovice poginulih branitelja, HVIDR-a Đakovo, drugi topnički divizion 122. brigade Hrvatske vojske, izaslanstvo koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije političke stranke ( HDZ) zajednica branitelja Hrvatske demokratske zajednice Gojko Šušak, predstavnici Hrvatske vojske i policije i građani.

DSC_6763

Na današnji dan 15. rujna 1991. godine, točno u 17:15 sati, na Grad Đakovo ispaljene su granate iz vojarne u Dračicama. Zvuk sirene označio je početak opće opasnosti a građani traže zaklon u skloništima. Napad na đakovačke vojarne je započeo.

Grad Đakovo svake godine prisjeća se toga rujna programom ” Zvonila su zvona katedrale naše”, tako da se tradicija nastavila i ove godine. Nakon polaganja vijenca i paljenjem svijeće, te molitvom za sve poginule, nestale i umrle branitelje i civile, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, otvorio je izložbu ratnih fotografija koju je u predvorju Hrvatskog doma priredila Udruga veterana 122. brigade HV-a Đakovo.

Ove fotografije su jedno divno svjedočenje i jedna divna uspomena na ono što je bilo, a poticaj za ovo što je danas i sutra, kazao je uvodno predsjednik udruge veterana 122. brigade Hrvatske vojske Đakovo, Jozo Totić.

Ministar Medved je zahvalio udruzi veterana 122. brigade HV-a “na naporu i izrazito važnom projektu kojeg implementirate ovdje u centru za kulturu, postavljanjem ove izložbe ratnih fotografija Đakovo i Đakovština u Domovinskom ratu. Protokom vremena sve je veća potreba i moramo pronalaziti načine kako prezentirati, poglavito našim mladim generacijama, što je Domovinski rat i tko su ljudi kojima dugujemo slobodu.”

Nakon izložbe, u prepunoj kino dvorani prikazan je spot autora glazbe i teksta Zdravko Carević Car – “122. brigada” , autor glazbe i teksta. Te dokumentarni Film “122 brigada HV Đakovo”, Režije i scenarija Zlatka Mesića, suradnice na scenariju Suzane Župan, producentice Zorice Balog i ostalih.

Odgovori