U Brtonigli održani bogati 21. Dani gljiva

Nove obavijesti Vijesti

Posjetitelji uživali u izložbi 185 vrsta gljiva

U subotu 28.listopada i nedjelju 29.listopada, u Brtonigli ( Istarska županija) održani su Dani gljiva koje su bile u znaku tradicionalne jesenske manifestacije pod nazivom 21. Dani gljiva, jedne od najvećih u ovom dijelu Istre.

Dvodnevna edukativna, gastro i zabavna manifestacija, na kojoj je sudjelovalo 12 ekipa, bila je posvećena svim ljubiteljima gljiva, prirode i dobre zabave.

„Šume na našem području su trenutno prazne. U njima gljiva gotovo da i nema.“, ispričali su nam predsjednik Gljivarskog društva Bujštine „Boletus“ Željko Ružić, član „Boletusa“ Davor Kovačević i načelnik Općine Brtonigla Neš Sinožić.

Po tradiciji, prvog dana organizirano je branje gljiva. Predstavnici gljivarskih društava iz Hrvatske, Slovenije, Italije, kao i nekoliko obitelji i pojedinaca krenuli su u potragu za gljivama. Po povratku je komisija odabrala najveću i najljepšu ubranu gljivu, dok su se gljivarska društva natjecala i u aranžiranju gljivarske košarice.

Priznanje za najveću nađenu gljivu (sunčanicu) dobila je Gljivarska udruga “Amanita”  iz Sv.I.Zeline.

Najljepša je, po ocjeni komisije, bila pleurotus koju je donijela obitelj Milić iz Dugog otoka. 

Dok ju najljepšu košaricu imalo Gljivarsko društvo „KRASNICA“  iz Krapine.

Svim sudionicima upućene su velike čestitke, jer nije bilo lako naći gljive, kojih ove godine, u ovo vrijeme, ima zaista malo.

Zahvaljujući prijateljima iz Italije -udruzi Giuliana iz Trsta, dobili smo veliki broj gljiva iz sjeverne Italije, tako da smo pripremili edukativnu izložbu s 185 različitih vrsta gljiva, jestivih, nejestivih i otrovnih.“, ispričali su nam Željko Ružić i Davor Kovačević.

I u nedjelju je veliki šator na glavnom brtoniškom trgu bio ispunjen posjetiteljima.

Tradicionalno na manifestaciji bilo je i ekipa koje su se okušale u pripremanju gljivarskog kotlića. Na jednoj strani bile su ekipe gljivarskih udruga, a na drugoj strani  (grado)načelnici sa svojim asistentima.

Po ocjeni tročlane komisije, koju su činili, predsjednik Gljivarskog društva Bujštine „Boletus“ Željko Ružić, zamjenica župana Jessica Acquavita i maslinar Marino Kraljević, prva dva mjesta, među udrugama, zaslužile su dvije ekipe “Boletusa”, dok je treće mjesto pripalo Gljivarskoj udruzi “Amanita” iz Sv.I.Zeline.

Nakon kušanja svih jela, komisija se složila da je najbolji kotlić pripremio domaćin, načelnik Brtonigle Neš Sinožić. Drugi je bio načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz. Treće mjesto je osvojio gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, a četvrto načelnik Oprtlja Leo Bazjak. Priznanja su ima dodijelili dožupanica Jessica Acquavita i pročelnik Ezio Pinzan.

Inače, oba dana posjetitelji su mogli kušati jela s gljivama, u kotliću ili na roštilju, sve uz domaće vino i druga pića.

Posjetitelje je zabavljao Tri New Melody i Trio Fortuna te članovi iz ComunitàdegliItaliani di Villanova. Uz ugodnu glazbu mnogi su i zaplesali.

U blizini otvorenog šatora moglo se kupiti i nešto domaćih proizvoda, jesenskih plodova, domaće pravljenih sladoleda, nakit, …

Organizator Dana gljiva bilo je Gljivarsko društvo Bujštine “Boletus, uz financijsku i organizacijsku potporu Općine i Turističke zajednice Općine Brtonigla.

Odgovori