U Belišću s ponosom obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Belišće i Dan državnosti

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

BELIŠĆE, 29. svibnja – U jutarnjim satima, ispred sjedišta Gradske uprave Belišća, započelo je dostojanstveno obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Grada Belišća. Građani i branitelji okupili su se u 9,30 sati, formirajući kolonu koja je, uz zastave ratnih postrojbi i udruga iz Domovinskog rata, prošetala do gradskog groblja.

Svečanost je nastavljena kod Spomen-križa gdje su položen zajednički vijenac i upaljene svijeće u čast onih koji su svoje živote utkali u temelje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Prisutni su odali počast hrvatskim braniteljima i izrazili zahvalnost njihovim obiteljima.

Uoči Dana državnosti, svečanosti su prisustvovali brojni čelnici grada te izaslanici, među kojima izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, Sanja Ivković, voditeljica područnog Ureda ministarstva hrvatskih branitelja Osijek, izaslanik potpredsjednika vlade i ministra obrane Dalibor Bajči, voditelj područnog odjela za poslove obrane Osijek. U ime Grada Belišća, zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, pročelnik Ureda gradonačelnika Domagoj Varžić i gradska vijećnica Ivana Petrović, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, branitelji i izaslanici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Grada Belišća i okolice.

Molitvu je predvodio fra Marko Neretljak, župnik Župe svetog Josipa Radnika, a himnu Republike Hrvatske i prigodnu domoljubnu pjesmu “Najbolji sinovi” izvela je Katarina Bošnjak.

Zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković u prigodnom govoru naglasila je važnost proslave obilježavanja i poručila ” Branitelji su uzor zajedništva” .

Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan hrvatskih branitelja grada Belišća obilježavamo sjećanjem na slavne dane 90-ih. Naši branitelji su tada stali jedan uz drugoga i dali sve što su mogli, iako mnogi od njih nažalost nisu preživjeli. Zahvalni smo što još uvijek imamo populaciju branitelja i ljudi koji se pridruže obilježavanju ovog dana. Na groblju u Belišću položit ćemo cvijeće i upaliti svijeće kod centralnog križa, a potom sudjelovati na Svetoj misi i maloj proslavi za naše branitelje. Branitelji su uzor zajedništva, a trebamo uložiti dodatni trud kako bi naša domovina bila bolja i kvalitetnija za buduće generacije.

Zlatko Rogač, predsjednik UHDDR Belišće i predsjednik povjerenstva za branitelje i stradalnike grada Belišća, kazao se od 2016 godine obilježava Dan hrvatskih branitelja Grada Belišća, te kako je 107. brigada pokrivala veliki dio teritorija, Donji Miholjc, Valpovo, Našice i Đakovo na početku, sa 4 bojne. Kako je važno napomenuti da je u Domovinskom ratu 107. brigada, kroz koju je prošlo 4.500 vojnika, 41 osoba je poginula, a 250 je ranjeno. Te je napomenuo, kako mlađe generacije trebaju znati da je postojao Domovinski rat i da su ljudi, sugrađani, ginuli u tom ratu.

Nakon odavanja počasti kod Spomen-križa, u belišćanskoj župnoj crkvi fra Mirko Mišković, župni vikar Župe svetog Josipa Radnika, vodio je misno slavlje za sve poginule i nestale hrvatske branitelje Grada Belišća i sve žrtve Domovinskog rata.

Prigodno druženje branitelja, njihovih obitelji i građana nastavljeno je na gradskom bazenu uz zajednički ručak za koji se pobrinula Udruga Kotličari.

Na bazenima, gdje se organiziralo prigodno druženje, bili su izleženi štandovi pred kojim su izlagali djelatnici MUP-a, Civilne zaštite, HGSS-a, Radio amateri iz Belišća, Crveni križ, Hitna medicinska pomoć i Vatrogasci. Najveća zanimanja imali su oni najmlađi. U šatoru Crvenog križa, 4 tima pokazivali su kako se pruža Prva pomoć, vatrogasci su pokazivali svoju opremu i mogućnosti, policija je uzimala otiske i provjeravala znanje iz Zakona o sigurnosti na cestama ” kako se prelazi cesta”. Veliku pažnju privukli su radio amateri sa svojim radio stanicama, gdje su isprobavali kako se koristi radio stanica.

Ovaj dan je bio posebno emotivan za obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i za sve građane koji su svojim prisustvom pokazali da se žrtva za domovinu nikada ne zaboravlja.

FOTO ALBUM OTVARA SE KLIKOM NA FOTOGRAFIJU ISPOD !

DSC_2330

Odgovori