U 83. godini života preminuo je umirovljeni general HV-a Zvonimir Skender.

Najave Nove obavijesti Vijesti Vjera

General Zvonimir Skender rođen je 18. srpnja 1939.  u Zagrebu, bivši je pripadnik Legije stranaca s činom pukovnika.   To je najviši čin koji je u Legiji stranaca dobio neki Hrvat, a ondje su bili Ante Gotovina, Miljenko Filipović, Ante Roso, Bruno Zorica Zulu, Aldo Lučev ‘Sablja’  i brojni drugi koji su iskustva i ratna znanja iz Legije optimalno iskoristili u Domovinskom  ratu.

Tijekom Domovinskog rat imenovan je za zapovjednika Operativne zone Tomislavgrad, a 1994. započinje s radom u 1. hrvatskom gardijskom zboru gdje je obavljao dužnost načelnika stožera-zamjenika zapovjednika zbora 1. hrvatskog gardijskog zbora.
 
Za osobite zasluge stečene u Domovinskom ratu predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom hrvatskog trolista, Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića.
 
Generala Skendera pamtit ćemo po njegovim časnim djelima i zaslugama u obrani naše domovine.
 
Komemoracija za pokojnog general-bojnika Zvonimira Skendera održat će se u utorak 18. travnja 2023. u 16 sati u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora na adresi Jurja Habdelića 2, u Zagrebu, a misa zadušnica služit će se isti dan u 19 sati u kapeli Vojnog ordinarijata, Ksaverska cesta 12.
 
Povodom smrti generala Skendera, Ministarstvo hrvatskih branitelja zahvaljuju se za njegov doprinos u Domovinskom ratu, a supruzi, kćerima, rodbini i prijateljima izražavaju sućut.

/Ministarstvo hrvatskih branitelja)

Odgovori