U 79. godini u zatvoru umro osuđen ruski špijun Robert Philip Hanssen

Nove obavijesti Svijet Vijesti

“U ponedjeljak, 5. lipnja 2023., oko 6:55 sati, zatvorenik Robert Hanssen pronađen je bez odgovora u kaznionici Sjedinjenih Država (USP) Florence ADMAX u Firenci u Coloradu”, navodi se u priopćenju Saveznog ureda za zatvore. “Osoblje koje je reagiralo odmah je pokrenulo mjere za spašavanje života. Osoblje je zatražilo hitnu medicinsku službu (EMS) i napori za spašavanje su se nastavili.”

“Gospodin Hanssen je naknadno proglašen mrtvim od strane osoblja EMS-a”, navodi se u priopćenju.

Robert Philip Hanssen rođen je 18. travnja 1944. godine u  Chicago, država Illinois (USA). U braku je od 1968 s Bernadette “Bonnie” (Wauck) Hanssen s kojom ima šestoro djece ( Lisa, Greg, Mark, John “Jack”, Sue i Jane). Završio je  Knox College u Galesburgu, Illinois, A.B. iz kemije, 1966.; pohađao Stomatološku školu Sveučilišta Northwestern, 1966.-1968.; Sveučilište Northwestern, magisterij iz računovodstva i informacijskih sustava, 1971. U čikašku policiju ulazi 1972. godine, a u FBI-a, kao specijalni agent 12. siječnja 1976.

Za Ruse je počeo špijunirati 1979. godine, a 1980. počinje raditi za protuobavještajnu jedinicu, usredotočujući se na Sovjetski Savez. Nakon godinu dana supruga ga hvata s povjerljivim dokumentima i uvjeri ga da prestane špijunirati, što on i čini ali sve do 1985. pa tako sve do 2000. godine kada ga FBI identificira iz otiska prsta i snimke koju je dao nezadovoljni ruski obavještajac. FBI također dobiva kompletan originalni KGB dosje o Hanssenu, nakon čega FBI  u prosincu iste godine započinje  nadzor nad Hanssenom.

18. veljače 2001. – Uhićen je u parku u Virginiji nakon što je napravio kap povjerljivih dokumenata. Agenti su pronašli torbu u blizini s 50.000 dolara za koju vjeruju da je Hanssenova isplata za dokumente.

Optužen je 16. svibnja 2001. godine po 21 točki optužnice za špijuniranje za Sovjetski Savez/Rusiju i prosljeđivanje tajnog materijala Sovjetskom Savezu/Rusiji. Nakon suđenja 10. svibnja 2002. godine bivši agent FBI-a Robert Hanssen osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja zbog špijuniranja za Sovjetski Savez i Rusiju.

"Ispričavam se zbog svog ponašanja", rekao je 58-godišnji Hanssen koji je izgledao blijedo i mršavo dok se pojavljivao na sudu. "Sramim se toga. Osim njegove nezakonitosti, potrgao sam povjerenje mnogih. Još gore, otvorio sam vrata za klevetu protiv moje potpuno nevine žene i naše djece. Duboko sam ih povrijedio. Toliko sam ih duboko povrijedio."Hanssen se izjasnio krivim po 15 točaka optužnice za špijunažu i zavjeru zbog prosljeđivanja povjerljivih informacija Sovjetskom Savezu, a kasnije i Rusiji, tijekom 20-godišnjeg razdoblja.

Za informacije koje je predao Rusima, dobio je isplatu od 1,4 milijuna dolara u gotovini i dijamantima.

Izvor : CNN

Odgovori