U 18-mjeseci rata u Ukrajini poginulo je ili je ranjeno, gotovo 500.000 ukrajinskih i ruskih vojnika.

Nove obavijesti Svijet Vijesti

Od početka rata u Ukrajini prije 18 mjeseci, približava se 500.000 poginulih i ranjenih, ukrajinskih i ruskih vojnika.
Točan broj je skriven i od ruskih a tako i od ukrajinskih institucija.

Ruske vojne žrtve, kazali su dužnosnici, približavaju se 300.000. Taj broj uključuje čak 120.000 smrtnih slučajeva i 170.000 do 180.000 ozlijeđenih vojnika. Ruski brojevi zasjenjuju ukrajinske brojke, koje su dužnosnici stavili blizu 70.000 ubijenih i 100.000 do 120.000 ranjenih.

Ukrajina ima oko 500.000 vojnika, uključujući aktivne, pričuvne i paravojne postrojbe, kažu analitičari. S druge strane, Rusija ima gotovo trostruko veći broj, s 1.330.000 aktivnih, pričuvnih i paravojnih postrojbi – većinom od njih iz Wagner grupe, piše The New York Times.

U prva dva tjedna protuofenzive, čak 20 posto oružja koje je Ukrajina poslala na bojno polje oštećeno je ili uništeno, priopćili su američki i europski dužnosnici. Gubici su uključivali neke od zastrašujućih zapadnih borbenih strojeva – tenkova i oklopnih transportera – na koje su Ukrajinci računali da će pobijediti Ruse.

Što je još važnije, tisuće vojnika ubijeno je ili ranjeno, kazali su dužnosnici.

Visoki američki dužnosnik priznao je velik broj ukrajinskih žrtava, ali je rekao da je kombinirano oružje “vrlo, vrlo teško”. Dodao je kako su posljednjih dana ukrajinske postrojbe počele probijati početne krugove ruske obrane.

Posljednjih tjedana Ukrajina je promijenila taktiku bojišta, vraćajući se starim načinima trošenja ruskih snaga artiljerijom i dalekometnim raketama umjesto da uroni u minska polja pod paljbom.

Američki dužnosnici zabrinuti su da će se prilagodbe Ukrajine utrkivati kroz dragocjene zalihe streljiva, što bi moglo koristiti ruskom predsjedniku Vladimiru V. Putinu i staviti Ukrajinu u nepovoljan položaj u ratu iscrpljivanja. Međutim, ukrajinski zapovjednici odlučili su da pivot smanjuje broj žrtava i sačuvao je svoje borbene snage na prvoj crti.

Američki dužnosnici kažu kako strahuju da je Ukrajina postala nesklona žrtvama, što je jedan od razloga zašto je bila oprezna glede nastavka protuofenzive. Gotovo svaki veliki pritisak na ukopane ruske branitelje zaštićene minskim poljima rezultirao bi ogromnim brojem gubitaka.

Prema dokumentima Pentagona koji su procurili u proljeće, Rusija je pretrpjela 189.500 do 223.000 žrtava, uključujući do 43.000 poginulih u akciji. U jednom dokumentu navodi se kako je Ukrajina od veljače pretrpjela 124.500 do 131.000 žrtava, a u akciji je poginulo čak 17.500 osoba.

Izvor: NYT

Odgovori