Tuzla se prisjeća stravičnog masakra iz 1995. godine

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U subotu, 25. svibnja, u 20 sati i 55 minuta, zvuk sirene za uzbunu odjeknuo je Tuzlom, podsjećajući građane na stravični masakr počinjen 25. svibnja 1995. godine. Bol i suze preplavile su centar grada, dok je “Vječna svjetlost” obasjala nebo iznad grada, simbolizirajući sjećanje na izgubljenu mladost.

Na Kapiji, mjestu gdje se u ratnim godinama okupljala omladina, brojni građani Tuzle okupili su se kako bi odali počast i položili cvijeće žrtvama. Na to mjesto, 25. svibnja 1995. godine, pod naredbom Novaka Đukića, sa srpskih položaja na planini Ozren ispaljena je granata koja je usmrtila 71 osobu, prosječne starosne dobi od 21 godinu, dok je više od 200 osoba lakše i teže ranjeno.

Zvuk sirene za uzbunu prekinuo je tišinu na Kapiji točno u 20 sati i 55 minuta, upravo u vrijeme kada je prije 29 godina ispaljena Đukićeva granata. U isto vrijeme, “Vječna svjetlost” obasjala je nebo iznad Tuzle, svijetleći 71 minutu za isto toliko duša stradalih u masakru.

Nakon što su se srpske snage oglušile na ultimatum generala UN-a u BiH Roberta Smitha, da povuku teško topništvo i prekinu borbe, NATO bombarderi su tog dana napali srpske položaje. Vjerojatno iz odmazde, Srbi su napali sva područja “sigurne zone”, pa tako i Tuzlu.

Za zločin počinjen prije 28 godina, Sud BiH osudio je Novaka Đukića, komandanta taktičke grupe Ozren, na 20 godina zatvora. U međuvremenu, Đukić je prebjegao u Beograd.

Za strašni zločin u Tuzli “Masakr na Kapiji”, osim Novaka Đukića, koji uživa na slobodi, nitko nije odgovarao do danas. Ova tragedija ostaje duboko urezana u sjećanje građana Tuzle, kao i cijele Bosne i Hercegovine.

Odgovori