Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu za ratni zločin protiv pripadnika VRS zbog zločina nad Hrvatima u selu Briševu

Domovinski rat Nove obavijesti Vijesti

U udruženom zločinačkom pothvatu, kako se navodi u optužnici Tužiteljstva BiH, koji je provela Vojska Republike Srpske na prostoru Briševa kod Prijedora, ubijen je 61 Hrvat, a sva privatna imovina i vjerski objekti opljačkani su i zapaljeni.

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv petorice bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog zločina nad bosanskohercegovačkim Hrvatima u Briševu nadomak Prijedora, neslužbeno doznaje Dnevnik.ba

Tužiteljstvo BiH tereti petoricu pripadnika VRS-a za udruženi zločinački pothvat, zločin protiv čovječnosti, ubojstva, mučenja i pljačku i palež imovine u pojasu hrvatskih sela na području Prijedora koje su počinili od travnja do rujna 1992. 

Prema navodima Tužiteljstva BiH, ubijen je 61 civil hrvatske nacionalnosti. Najmlađa žrtva imala je 16, a najstarija 66 godina. 

Optužnicu su podignuli protiv Veljka Brajića, zapovjednika 6. Sanske lake pješadijske brigade, te još četvorice bivših pripadnika Vojske Republike Srpske.  

Najveći zločin nad BiH Hrvatima u ratu 

Prema podacima hrvatske strane, u Briševu je ubijeno 67 civila. Tamošnji Hrvati ne samo da nisu pružali nikakav otpor uspostavi „srpske države“, nego su predali legalno naoružanje vjerujući da će biti pošteđeni stradanja. 

Pokolj u Briševu najveći je masovni zločin nad hrvatskim civilima u Domovinskom ratu u BiH. 

Izvor: dnevnik.ba

Odgovori