Trideset i jedna godina članstva u Ujedinjenim narodima

Hrvatska Povijest Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Republika Hrvatska je 22. svibnja 1992. godine, na preporuku Vijeća sigurnosti  i jednoglasnom odlukom Opće skupštine UN-a, primljena u članstvo Ujedinjenih naroda.

Prve godine članstva bile su obilježene diplomatskim naporima da se agresija na Hrvatsku što prije okonča, a potom i osigura mirna reintegracija okupiranih područja i time puna teritorijalna cjelovitost i suverenitet. U sljedećem razdoblju uslijedila je afirmacija na svjetskoj političkoj sceni. Hrvatska je, kao mlada država, relativno brzo uspjela osigurati svoje sudjelovanje u radu svih ključnih tijela globalne Organizacije članstvom u Vijeću sigurnosti i Vijeću za ljudska prava, te nekoliko puta i u gospodarskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) i Komisiji za izgradnju mira, a također i u brojnim drugim stručnim odborima i komisijama. Isto je potvrđeno i odabirom hrvatskih diplomata na važne funkcije i zadaće unutar same Organizacije. Ovome treba pridodati vrijednost i vidljivost angažmana Hrvatske u mirovnim operacijama diljem svijeta.

Tijekom 26 godina članstva, Hrvatska je prošla složen put od rata i agresije, primateljice međunarodne razvojne pomoći na čijem se području nalazilo nekoliko mirovnih misija Ujedinjenih naroda, do države koja je zaokružila svoj teritorijalni integritet te postala pružateljica pomoći i ima vlastite postrojbe u mirovnim misijama i operacije UN-a diljem svijeta. U Ujedinjenim narodima Hrvatska je ostvarila niz značajnih rezultata: bila je nestalna članica Vijeća sigurnosti i sudjelovala u radu brojnih prestižnih tijela organizacije poput Gospodarskog i socijalnog vijeća i Komisije za izgradnju mira. Hrvatske je trenutno članica Vijeća za ljudska prava, jednog od najvažnijih tijela u sustavu UN-a koje promiče demokratske vrijednosti, poštivanje ljudskih prava i temeljne ljudske slobode.

Hrvatska aktivno sudjeluje u svim segmentima rada UN-a, a hrvatski diplomati, vojnici i policajci za svoj rad redovito dobivaju visoke ocjene, pridonoseći postizanju mira u svijetu i međunarodnom ugledu RH.

Jedan od simbola sjedišta UN-a u New Yorku je i brončani konjanički spomenik „Mir“ kipara Antuna Augustinčića, poklona Republike Hrvatske Ujedinjenim narodima.

Hrvatska namjerava i dalje pridonositi djelovanju Ujedinjenih naroda: od očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti te jačanja međunarodnog prava, do promicanja međunarodne suradnje na rješavanju izazova ekonomskog, socijalnog, kulturnog i humanitarnog karaktera, uključujući zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Ovo potvrđuju i aktualne kandidature Hrvatske za članstvo u Gospodarskom i socijalnom vijeću (2022.-2024.), Komisiji za izgradnju mira (2026.-2027.), Vijeću sigurnosti (2030.-2031.) te Vijeću za ljudska prava (2032.-2034.)

Izvor: Vlada Foto: Ilustracija

Odgovori