Trideset druga obljetnica postojanja ZSS-a

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Povodom 32. obljetnice ustrojstva ZSS-a, Hrvatska vojska u četvrtak 18. svibnja 2023., svečano je obilježila 32. obljetnicu osnutka specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i Dan Zapovjedništva specijalnih snaga.

ZSS dan postrojbe obilježava 18. svibnja kao obljetnicu osnivanja Specijalnih snaga Hrvatske vojske i Dan Zapovjedništva specijalnih snaga u spomen na 18. svibnja1991. godine kada je ustrojena Bojna Zrinski kao prva elitna postrojba Hrvatske vojske. Njezinu tradiciju nastavila je Bojna za specijalna djelovanja, a kasnije novoustrojeno Zapovjedništvo specijalnih snaga.

Zapovjedništvo specijalnih snaga elitna je postrojba, koja je posebno opremljena, obučena te uvježbana za najzahtjevnije operacije, a njegovim pripadnicima ministar obrane Mario Banožić uputio je prigodnu čestitku:

“Poštovane pripadnice i pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga,

čestitam vam obljetnicu ustrojavanja!

Od prvog dana pa sve do danas, bili ste vojnici koji uvijek dobivaju zadaću i izazov više, ali ostajete uvijek tihi, nepokolebljivi i uspješni!

Dali ste poseban obol u obrani Domovine i stvaranju moderne Hrvatske vojske te na prvoj crti s hrvatskim narodom stvarali samostalnu, slobodnu i neovisnu hrvatsku državu.

U svim ključnim operacijama za oslobađanje naše Domovine, imali ste vitalnu ulogu, a iz svih svojih borbi uvijek izlazite kao pobjednici.

Bili ste i ostali jedna od glavnih i najvažnijih sastavnica naših Oružanih snaga, vi ste snaga Hrvatske vojske koja čini razliku i našu vojsku stavlja rame uz rame s velikim vojnim silama.

Projektima modernizacije koje provodimo u Hrvatskoj vojsci ovu elitnu postrojbu učinit ćemo još moćnijom i spremnijom, jer svjesni smo koliko ste važni za svaku vojnu zadaću.

S pravom vas nazivamo elitom Oružanih snaga Republike Hrvatske i time se ponosimo.

S poštovanjem i u molitvama, prisjećamo se svih hrvatskih specijalaca koji su svoje živote položili u ostvarenju pobjede u Domovinskom ratu.

Nastavite njihov put! Budite nepobjedivi, budite pobjednici – Viribus Unitis!”

U Domovinskom ratu poginulo je 75 pripadnika specijalnih postrojbi Oružanih snaga RH, 286 je ranjeno, a 2 se i danas vode kao nestali.

U gotovo 20 godina sudjelovanja Oružanih snaga Republike Hrvatske u misijama potpore miru, HV nije imala nitijednog smrtno stradalog pripadnika sve do 24. srpnja 2019. godine kada je u napadu bombaša samoubojice na vojno vozilo HV u Kabulu, Afghanistanu od posljedica napada preminuo hrvatski specijalac, te pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga, skupnik Josip Briški. 

Izvor: MORH

Odgovori