Treća godina od namještenih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji

Nove obavijesti Svijet Vijesti

Ovaj 9. kolovoza označava tri godine od namještenih predsjedničkih izbora održanih u Bjelarusu. Stotine tisuća bjeloruskih stanovnika na ovaj su dan prije tri godine izišli na ulice kako bi mirno branili svoje pravo na odabir vlastite budućnosti. Lukašekov režim te je spontane prosvjede ugušio ekstremnom brutalnošću.

Danas, tri godine poslije, situacija u kojoj se nalaze oni koji se usude iznijeti bilo kakvu kritiku protiv sustava gora je nego ikad. Izuzetno smo zabrinuti zbog stanja ljudskih prava u Bjelarusu. Gotovo 1500 političkih zatvorenika trenutačno boravi u zatvoru u užasnim uvjetima, izloženo zlostavljanju i mučenju te bez pristupa osnovnim zdravstvenim uslugama. Mnogi od njih mjesecima su ondje bez kontakta s odvjetnicima i rodbinom, koji ne znaju gdje se aktualno nalaze i kakvog su zdravstvenog stanja. Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava u posljednjem je izvješću naveo da se dio široko rasprostranjenih, sustavnih i teških kršenja ljudskih prava u Bjelarusu može smatrati zločinima protiv čovječnosti. EU i dalje drži to pitanje pri vrhu globalnog dnevnog reda u okviru međunarodnih foruma te promiče napore usmjerene na to da počinitelji kršenja ljudskih prava odgovaraju za svoje postupke.

Postupcima kao što su prisilno prizemljenje civilnog zrakoplova u svibnju 2021. i instrumentalizacija nezakonitih migracija na istočnim granicama EU-a koja je i dalje u tijeku Lukašenkov režim postao je prijetnja i regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti. Od 24. veljače 2022. režim je suučesnik u ruskom agresivnom ratu protiv Ukrajine te podupiranjem ruskih zločina u toj zemlji dovodi u pitanje suverenitet i neovisnost Bjelarusa. To suučesništvo omogućilo je rusku nezakonitu deportaciju ukrajinske djece na državno područje Bjelarusa. Rusija i Bjelarus 26. svibnja 2023. dodatno su eskalirali situaciju potpisivanjem sporazuma kojim se omogućuje razmještanje ruskih nuklearnih bojnih glava na bjeloruskom državnom području. EU je zabrinut zbog nedavnog razmještanja plaćenika skupine Wagner u Bjelarusu, njihova destabilizirajućeg učinka u regiji i opasnosti koju predstavljaju za suverenitet Bjelarusa.

Donijeli smo sankcije kao odgovor na represiju nad svim neovisnim glasovima i osobama koje pripadaju nacionalnim manjinama, na povrede međunarodnog prava i na potporu koju Lukašenkov režim pruža ruskom agresivnom ratu protiv Ukrajine. Najnoviji paket sankcija odnosi se na kršenje ljudskih prava i kontinuirano produbljivanje unutarnje represije te šalje poruku da je EU i dalje potpuno predan podupiranju ljudskih prava i demokracije. Paketom se, istodobno, odgovara na rizik od zaobilaženja sankcija. EU će nastaviti izvršavati pritisak na bjeloruski režim dokle god to bude potrebno.

EU uvažava napore bjeloruskog demokratskog pokreta i podupire ih. Odlučnost bjeloruskog stanovništva da se i dalje zalaže za demokraciju unatoč golemom osobnom riziku velik je razlog za nadu. EU pruža potporu žrtvama represije, borcima za ljudska prava, organizacijama civilnog društva, neovisnim medijima i novinarima i novinarkama, studentima i studenticama te poduzećima u egzilu, kao i inicijativama usmjerenima na zaštitu bjeloruskog identiteta, kulture i jezika.

Pozivamo bjeloruske vlasti da se uključe u istinski i uključiv dijalog sa svim elementima društva u cilju održavanja slobodnih i poštenih izbora. Nakon što Bjelarus započne demokratsku tranziciju, EU je predan pomoći mu u stabilizaciji gospodarstva i institucijskoj reformi. Cilj nam je doprinijeti izgradnji otpornosti i provedbi dodatnih demokratskih reformi, otvaranju novih radnih mjesta i poboljšanju životnog standarda stanovništva, među ostalim sveobuhvatnim planom za gospodarsku potporu demokratskom Bjelarusu do iznosa od tri milijarde eura.

EU će, koliko god to bude potrebno, biti uz bjelorusko stanovništvo na njihovu putu prema neovisnoj, demokratskoj i prosperitetnoj zemlji koja je dio Europe u kojoj vlada mir, stoji u priopćenju Vijeća Europske unije, piše Peter Stano

Priopćenje na Bjeloruskom i Ruskom jeziku.

Odgovori