Tragični događaji u Trusini: Nezaboravni zločin nad Hrvatima

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U ranim jutarnjim satima, između 8 i 9, na selo Trusinu krenule su postrojbe Armije BiH pod zapovjedništvom Zulfikara Ališpage. Selo su branili pripadnici HVO-a, koji su bili okruženi vojskom Armije BiH. Dobili su ultimatum: “Vi ste opkoljeni, neka se pripadnici HVO-a predaju i odlože oružje, a mi selu i njima garantiramo sigurnost. U protivnom, razaramo selo i sve u njemu – rok je jedan sat.

Pripadnici HVO-a prihvatili su ultimatum i odložili oružje. No, umjesto obećane sigurnosti, na njih su nasrnuli vojnici Armije BiH. Tukli su ih s čim su god stigli, a potom ih zavezali i strijeljali. Nakon ubijanja pripadnika HVO-a, vojnici Armije BiH na okrutan način pobili su civile, među kojima i tri žene. Civili su ubijani na mjestima gdje su zatečeni: na njivama, u kućama, pred stajama, a neki su strijeljani pred očima svojih najmilijih. Hrvati Trusine su među pripadnicima postrojbe Armije BiH, prepoznali svoje susjede. Među počiniteljima zločina bile su i dvije ženske osobe koje su poznate kao mučiteljice Hrvata pripadnika HVO-a u logorima.

U svezi s ovim zločinom bosanskohercegovačka policija sredinom rujna počela je s uhićenjima osumnjičenika za zločin, među kojima su Mustafa Buturović, Jusuf Hadžajlija, Nusret Avdibegović, Senad Memić, Salko Gušić, Sefer Halilović, Nedžad Hodžić zvani Džon Vejn, Mensur Memić Menta, Dževad Salčin Struja i Senad Hakalović.

U svezi s ovim zločinom bosanskohercegovačka policija uhitila je prosinca 2009. jednog bošnjačkog časnika zbog ovog zločina. 22. ožujka 2010. bosanskohercegovačka policija uhitila je bivšega zapovjednika bošnjačkih snaga zbog njegove uloge u ubojstvu 19 hrvatskih civila u Trusini. Prema navodima, uhićen je jer “kao viši časnik, koji je znao da su članovi njegove brigade počinili zločin, nije učinio ništa da bi kaznio počinitelje”. Hakalović je zapovijedao dvjema brigadama čijim članovima optužnica pripisuje krivnju. U veljači je policija uhitila i zapovjednika druge brigade, Zulfikara Ali špage.

Nakon pet godina suđenja Sud BiH rujna 2015. osudio je za ratni zločin nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO u selu Trusini Nedžada Hodžića na 12 i Mensura Memića na 10 godina zatvora, te prethodno Edin Džeko na 13 godina i Rasema Handanović “Zolja” na 5,5 godina zatvora – nakon što je priznala krivnju. Zbog bolesti optuženog Zulfikara Ališpage, zapovjednika postrojbe Zulfikar, suđenje mu je razdvojeno. 2015. godine je Sud BiH izrekao je ratnom zamjeniku zapovjedniku postrojbe Zulfikar Armije RBiH Nihadu Bojadžiću kaznu od 15 godina zatvora, a žalbeno vijeće je u siječnju 2017. potvrdilo presudu. Nihad Bojadžić je 2016.godine nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog zločina nad hrvatskim zarobljenicima u Jablanici.

Edvin Kanka Ćudić napisao je knjigu o pokolju u Trusini, te naveo : “Mi smo željeli da stavimo trajni zapis svega onoga što se dogodilo a ustvari da ponudimo široj javnosti Bosne i Hercegovine, sud o tome zločinu, odnosno nemogućnost zaboravljanja takvog zločina jer morate znati da je Trusina nekako kada su u pitanju zločini u Bosni i Hercegovini dosta zanemarena, odnosno da nema tu mnogo polemike i diskusije što se tiče toga zločina.”

Ubijeno je 19, a ranjeno četvero hrvatskih civila, a među stradalima je bilo i dvoje djece, starosti dvije i četiri godine. Ubijena su i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Odgovori