Tko je tvoj bližnji ?

Tko je tvoj bližnji ? – Dokumentarni film u realizaciji Udruge veterana, vojnika i domoljuba

Kultura Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

Film donosi ozračje neizvjesnosti i patnje koje se u kasnu jesen 1991. godine nadvilo nad Hrvatskom te činjenicu nedostatka podrške međunarodne zajednice kojoj se Hrvatska nadala. Danas se pojam „1991.” najčešće koristi na nedostojan i uvredljiv način. To je nepravedno za one koji su te godine spremno žrtvovali sebe i svoje zdravlje. Istovremeno, priča prati pojedince – strance koji se, zbog osobnog osjećaja nepravde, uključuju u obranu Hrvatske. Društvo ih danas, s odmakom od 30 godina, nepravedno naziva plaćenicima. No, jesu li oni to zaista? Dugujemo li svi mi tim ljudima nešto više od prezrivog nadimka?

Svečana premijera filma održana je 17. studenog 2021. godine u Maloj dvorani Lisinskog. Uz mnoge uzvanike iz gotovo svih sfera javnoga života pozivu Udruge veterana, vojnika i domoljuba odazvao se i Predsjednik RH gospodin Zoran Milanović te je time ovaj događaj učinio još svečanijim. Četiri dana kasnije 21. studenog film je u sklopu obilježavanja Žrtve Vukovara prikazan u Hrvatskom domu Vukovar.

Film je nastao u realizaciji udruge vojnika, veterana i domoljuba uz potporu Ministarstvo hrvatskih branitelja, a 2022. godine na američkom filmskom festivalu osvojio je pobjedu za najbolji strani dokumentarni film, u istoj je kategoriji osvojio prvu nagradu i na Nawada međunarodnom filmskom festivalu u Biharu u Indiji, a ceremonija uručenja održana je 27. kolovoza.

Film 1991. Tko je tvoj bližnji?, nastao u realizaciji Udruge vojnika, veterana i domoljuba i uz potporu Ministarstvo hrvatskih branitelja, osvojio je još jednu festivalsku nagradu.

Prema riječima predsjednika Udruge Dražena Hrženjaka, koji je ujedno producent i ko-scenarist, film su prijavili na 12 međunarodnih festivala, a uz ova dva na kojima su pobijedili još na jednom su finalisti.

Uz njega, glavnu ekipu čine redatelj i montažer Goran Maršalek te scenarist Tomislav Šulj, povjesničar koji se intenzivno bavi temom stranih dragovoljaca u Domovinskom ratu.

To je jedan od tri izvrsna filma Udruge vojnika, veterana i domoljuba koje je, uz Hrvatski audiovizualni centar i ostale, podržalo i Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i druge njihove hvalevrijedne projekte i inicijative.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestita Udruzi i filmskoj ekipi na osvojenim nagradama sa željom da i nadalje budu uspješni u realizaciji svojih projekata, u kojima će i ubuduće imati potporu Ministarstva.

Odgovori