TikTok i sloboda izražavanja: Elon Musk protiv zabrane 

Nove obavijesti Svijet Vijesti

U svijetu gdje se digitalna sloboda sve više sužava, jedan čovjek stoji u obranu slobode izražavanja – Elon Musk. Unatoč tome da bi to značilo manju konkurenciju njegovoj platformi za društvene medije X, bivšem Twitteru,  Musk je jasno izrazio svoje protivljenje takvoj inicijativi. 

Musk, poznat po svojim inovativnim idejama i revolucionarnim tehnološkim dostignućima, ovaj put se bori za nešto što se ne može izmjeriti u dolarima ili bitovima – slobodu izražavanja. “Zabrana TikToka u Sjedinjenim Državama bila bi u suprotnosti sa slobodom govora”, izjavio je Musk. 

TikTok je postao platforma na kojoj mladi ljudi izražavaju svoju kreativnost i dijele svoje misli. Zabrana ove platforme ne samo da bi ograničila slobodu izražavanja, već bi i uskratila priliku za stvaranje i dijeljenje. 

Unatoč Muskovom protivljenju, inicijativa za zabranu TikToka dobiva na zamahu u Kongresu. Savezne države širom SAD već su zabranile TikTok na uređajima koji su u vlasništvu države, navodeći da kineska kompanija ByteDance, koja je vlasnik platforme, prosljeđuje Vladi Kine privatne podatke korisnika. 

Prema zakonu, ByteDance bi morao prodati aplikaciju u roku od nekoliko mjeseci ili biti isključen iz Appleovih i Googleovih trgovina aplikacijama u Sjedinjenim Državama.

Dok se borba za digitalnu slobodu nastavlja, ostaje da vidimo hoće li Muskova borba za slobodu izražavanja prevladati ili će se TikTok naći na listi zabranjenih platformi. Bez obzira na ishod, jedno je sigurno – sloboda izražavanja mora ostati temelj našeg digitalnog doba. 

Odgovori