Tehnička Vlada odala počast 79. obljetnici Križnog puta u Maclju

Hrvatska Povijest Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

U povodu 79. obljetnice Križnog puta, predsjednik tehničke Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, odao je počast žrtvama te je položio vijenac i zapalio svijeću  kod zajedničke grobnice pored crkve Muke Isusove u Maclju. Tom prilikom, prisutni su bili i potpredsjednik tehničke Vlade i tehnički ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, te posebni savjetnici predsjednika tehničke Vlade, Zvonko Kusić i Mate Granić.

Ovaj čin poštovanja prema žrtvama Križnog puta simbolizira duboku povezanost Hrvatske s traumatičnim razdobljima svoje povijesti. Hrvatska, koja se borila protiv nacizma i fašizma, suočava se s posljedicama poratnih zločina jugoslavenskog komunističkog režima. Tragično razdoblje nakon Drugog svjetskog rata ostavilo je neizbrisiv trag na nacionalnu svijest, sjećanje na tisuće civila i razoružanih vojnika stradalih bez suda.

Vlada Republike Hrvatske stoji čvrsto u osudi zločina totalitarnih režima i posvećena je kulturi sjećanja i pomirbe. U duhu vrijednosti na kojima je izgrađena Europska unija, Hrvatska je posvećena prenošenju istine o prošlosti mladim generacijama, s ciljem osiguranja da se zločini prošlosti nikada ne ponove.

S ponosom i zahvalnošću prema hrvatskim braniteljima, koji su ključni za ostvarenje sna o slobodnoj hrvatskoj državi, Vlada nastavlja raditi na očuvanju demokratskih vrijednosti i izgradnji tolerantnog društva. Hrvatska, od svoje samostalnosti i pobjede u Domovinskom ratu, ostvarila je sve strateške ciljeve za učvršćivanje svoje državnosti i međunarodne afirmacije, te nastavlja putem društvenog i gospodarskog napretka.

Izvor i foto: Vlada RH

Odgovori